Господь, спільнота та її лідери


Яке місце займають у Церкві клир і віряни? Чи є в Церкві місце для дітей? Де місце чоловіків і жінок? Відповіді на ці запитання можна шукати в різних площинах. Однією з таких площин є буквально долівка храму. Про богослов’я розташування церковної спільноти в храмі говоримо з Василем Рудейком – пресвітером УГКЦ, доцентом кафедри літургійних наук Українського католицького університету.

 

– Це число «Патріярхату» присвячене лідерству в Церкві. Звісно, лідерству як служінню. Хотів би поговорити з вами як з літургістом про служіння в церковній спільноті одне одному через дуже практичний, видимий, намацальний ключ окреслення конкретного місця людини в просторі Церкви. Почнімо з предстоятеля: яким є його служіння в Церкві, як це виражене в місці, котре він займає в церковному просторі?

– Почнімо з того, що ранні християни стверджували, що їхнім єдиним служителем є Ісус Христос. Це було абсолютно зрозуміло для них. Дотепер, коли ми молимося молитву Херувимської пісні, то кажемо «і архиєреєм став ти для нас». Христос залишається великим архиєреєм, який служить вічну літургію Отцеві, і до цієї літургії ми долучаємося.

Християни мислили себе і як служителі чи радше співслужителі архиєрею – Ісусу. Тобто цілу спільноту вірних оригінально вважали молитовною спільнотою, яка до певної міри також провадить богослужіння. Це все ще видно на прикладі центральної молитви Божественної літургії – анафори. В анафорі частина тексту мовиться священником, а частину тексту співають вірні, і це разом складає один-єдиний текст. В такому діалогічному характері триває все богослужіння.

Водночас зрозуміло, що не може кожен у храмі безперестанно говорити. Тому комусь одному дають можливість звершувати це богослужіння, тому й маємо предстоятелів. Зазвичай тими предстоятелями є єпископи. Єпископ – це провідник спільноти, передусім молитовний, який служить Словом. Підтвердженням цього є те, що ми читаємо в Діяннях Апостолів. Коли спільнота зросла, то апостоли сказали вибрати дияконів для служінь при столах, а єпископи мали служити Словом.

– Що означає «служити Словом»?

– По-перше, пояснювати Святе Письмо, по-друге – молитися перед лицем Господнім і в такий спосіб також розповідати людям про Бога. Служіння Словом є не лише лекцією зі Святого Письма, це вміння розповісти зібраній спільноті – євхаристійний спільноті – про те, як ми віримо в Бога і яким Він є, як Бог ставиться до нас і які наші взаємини з Ним. У цьому й полягає суть кожної християнської молитви.

А оскільки єпископ є очільником спільноти, то може бути багато різних місць, де він священнодіє, де служить як очільник цієї спільноти. В літургії Слова, на якій відбувається читання Святого Письма, він мав би бути серед тих і біля тих, які Слово слухають, і сам слухати Слово.

Той варіант літургії, який в нас є, не відтворює ідеї слухання предстоятелем Слова Божого разом із народом.


Повністю матеріал читайте в паперовій або електронній версії журналу

Джерело