Різдвяне послання Владики Димитрія Григорака, ЧСВВ 2023 р. Б. (за новим стилем)

Різдвяне послання Владики Димитрія Григорака, ЧСВВ 2023 р. Б. (за новим стилем)

Ангел же сказав їм «Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу. Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь. (Лк. 2:10-11).

Всесвітлішим, преподобним, всечеснішим отцям, преподобним монахам і монахиням, дорогим братам і сестрам.

Христос Рождається!

Сьогодні ми вперше святкуємо Різдво Господа нашого Ісуса Христа не 7 січня, а 25 грудня разом з, майже усім, християнським світом. І в цьому велика заслуга вас – наших вірних і нашого духовенства: ви майже одностайно висловились за перехід на новий календар для нерухомих свят. Ця історична подія сталася на 10-й рік війни з росією і на 2-й рік повномасштабної війни, яка, на жаль, ще триває.

Святкуємо з радістю і водночас з болем у серці, з тривогою за наших рідних, друзів, знайомих, які на фронті щодня дивляться в очі смерті. Але, не дивлячись ні на що, в бліндажах, окопах, під постійними обстрілами, наші герої теж сьогодні святкують Різдво Христове, бо Різдво – це свято надії і певності, що з нами є наш Бог. Радість народження Спасителя сильніша від тривог війни.

Бог став людиною, увійшов в час і простір. Він змінив хід історії, змінюючи людину, її серце. Його прихід, по мірках цього світу, був аж занадто скромний: без пишних церемоній, галасу, помпезної суєти. Він прийшов тихо і непомітно для широкого загалу. Його прихід не викликав страху і боязні, а навпаки – почуття ніжності й любові як до новонародженого малятка. Народження Божого Сина об’єднало Небо і землю, ангелів і людей. Ангели співали пісню прослави: «Слава на висотах Богу й на землі мир людям його вподобання» (Лк. 2:14). А люди в особах трьох царів, які шукали Його, ведені зорею, і убогі пастухи – люди чистого і не лукавого серця, принесли свої скромні дари новонародженому. Не випадково саме ці люди, хто шукав Його і хто був не лукавого серця, – саме вони удостоїлися першими у світі побачити на свої очі Бога, який став людиною. А що можемо принести в дар Богові ми – в цей час жорстокої війни? Несемо, що маємо: наші терпіння, страждання, рани наших душ і тіл, сльози матерів, жінок і дітей за тих, кого забрала війна, несемо наші хвилювання і молитви за наших героїв, а також надію і віру, що Він з нами в цей грізний час наших випробувань.

Напевно, найкращий дар для Ісуса є те, що Він сам сказав: «УСЕ, ЩО ВИ ЗРОБИЛИ ОДНОМУ З МОЇХ БРАТІВ НАЙМЕНШИХ – ВИ МЕНІ ЗРОБИЛИ» (Мт. 25:40). Милими Йому дарами є наша взаємна підтримка, допомога хворим, немічним, пораненим, тим, хто лишився без даху над головою, вимушеним переселенцям, тим, хто живе в зоні бойових дій, а особливо нашим воїнам, які захищають нас ціною власного життя, всі наші діла милосердя – це найкращий дар Йому.

Так, нам всім є зараз важко, але ми знаємо, що Бог неухильно продовжує розпочату Ним справу Спасіння людини. Тому всі події історії і сьогодення слід розуміти у світлі Його задуму Спасіння. Сили зла завжди противилися реалізації Божого плану, і не є винятком наш час. Хоча сьогодні боротьба за людину особливо загострилася. Волею Божого Провидіння Україна опинилася в епіцентрі цієї боротьби, і на нашу долю випало брати безпосередню участь у ній. Можливо, цей час є переломним у цій вселенській боротьбі зі злом, адже на карту поставлено не тільки існування нас, як нації і держави, але щось значно більше. Весь світ став залежний від цієї війни, і кожна країна мимоволі вибирає місце у цій боротьбі. Йде боротьба за цінності, хто переможе: добро чи зло, правда чи брехня, життя чи смерть, справедливість чи кривда, свобода чи рабство диктатур, любов чи ненависть, Бог чи сили зла. Відповідь для віруючих людей одна – звичайно, Бог! І ми бачимо дію Бога, як Бог веде Свій народ! Подібно, як в Старому Завіті, так і нині, Бог веде народ, якого вибрав для якоїсь певної місії, дорогою випробувань і очищення, і водночас постійно чуває над ним – Бог невідступно перебуває зі Своїм народом. Сьогодні наші противники активізувалися, як ніколи: зі всіх сторін на нас чигає небезпека. Але ми знаємо, Бог з нами, Він поруч. Стих з Утрені – це сьогодні про нас: «Вони навколо обступили мене, але я ім’ям Господнім переможу їх». Своє завдання в Божому плані можна пізнати тільки через віру і повну довіру Богові. Віра має вирішальне значення в будь-якій боротьбі, бо від неї залежить єдність з Богом і сила духу. На передньому краї цієї боротьби стоять наші воїни – герої. Від них зараз залежить дуже багато. Від їхньої стійкості, від їхньої сили духу залежить наше існування: народу, держави, наших родин, кожного з нас. Поки стоїть наше військо, живемо ми. Вони мерзнуть, щоб нам було тепло, вони терплять і страждають від ран, щоб ми могли працювати, відпочивати, святкувати Різдво, вони вмирають, щоб ми жили. Немає зараз в Україні важливішої професії, ніж професія воїна, і немає більш необхідної справи, ніж допомога і підтримка наших воїнів. Їхнє служіння є воістину життєдайним для нації і держави, для кожного з нас. Кожен прожитий день є подарований нам Богом через їхні страждання і жертви. Тому нема нині важливішого завдання для кожного з нас і для всього народу, ніж всіма силами підтримувати наших хлопців на фронті! ОБ’ЄДНАЙМОСЯ У ВСЕНАРОДНІЙ МОЛИТВІ ЗА НАШЕ ВІЙСЬКО І ПЕРЕМОГУ! Молитвою, морально, матеріально, фінансово – хто як може, кожен з нас мусить робити все можливе і неможливе, щоб їм було легше вистояти і перемогти. Випробування гартують нас і єднають у велику родину, в якій кожен відчуває відповідальність за іншого і за всіх. Так гартується сила нації. Сьогодні наші воїни є найважливішою частиною нашої великої Української родини.

Різдво Христове – це також і родинне свято: свято Пресвятої Родини: Ісуса, Пречистої Діви Марії, св. Йосифа, свято наших родин, святий час, в якому святкуємо народження Божого Сина, який прийшов, щоб об’єднати весь світ у велику Божу родину. Хай Любов Його серця зігріє теплом серця наших воїнів і їхніх родин, які їх чекають, хай зігріє і полегшить біль родин, які сідають до святкового столу без своїх рідних, яких забрала війна, хай зцілить всі рани наших сердець, завданих війною. Хай любов Його серця дасть нам силу вистояти і перемогти! Хай лунають наші колядки, якими славимо Господа! Хай вони будуть передвісниками нашої перемоги і довгожданного Божого миру на всій нашій землі та повної перемоги Господа над всяким злом!

Христос Рождається!
 Славімо Його!

† Димитрій Григорак, ЧСВВ
Єпарх Бучацький

Дано в Чорткові при Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла,
15 грудня 2023 року Божого

Джерело