В Архікатедральному соборі відбулося Велике Повечір’я з Литією з нагоди Різдва Христового

В Архікатедральному соборі відбулося Велике Повечір’я з Литією з нагоди Різдва Христового

Сьогодні, 24 грудня, у Навечір’я Різдва Христового, в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового, що у м. Івано-Франківськ, вперше за календарем нового стилю відбулося Велике Повечір’я з Литією, яке очолив Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Щоб молитовно розпочати святкування світлого празника Різдва Господа нашого Ісуса Христа, на особливе моління зібралися парафіяни святині, гості собору, а також духовенство.

Велике Повечір’я з Литією очолив Владика Микола у співслужінні настоятеля собору – митр. прот. Юрія Новіцького, а також душпастирів святині.

Варто зазначити, що під час цього торжественного богослужіння прославляємо Господа нашого Ісуса Христа у таких стихирах на Литії:

«Небо і земля нині з’єдналися, коли Христос народився; нині Бог прийшов на землю, людина на небо вийшла; нині, задля чоловіколюб’я з природи невидимий, став видимим тілом. Тому і ми прославляємо, кличучи: Слава Богові на висотах, і на землі мир, що його дарував нам твій прихід. Спасе наш, – слава Тобі!»

«Бачивши Ісус, як через гріх зотліла в людині Божа подоба, прихилив небеса і зійшов, та не змінно поселився в дівичому лоні, щоб у нім обновити упалого Адама, який кличе до тебе: Слава твоїй появі, Спасителю мій і Боже!»

Після святкового богослужіння Владика Микола звернувся до молільників з такими словами:

«Засідаючи за кілька хвилин до Святої Вечері, подякуймо Богові за прожитий рік, який був нелегким для нас, для нашої України. Пригадаймо про ті моменти, за які хочемо подякувати Богові. Згадаймо тих, які не дочекалися цьогорічного Різдва Христового. І пам’ятаймо, вони вечеряють вже на небесах», – зазначив Архієрей.

«Також попросімо благословення у новонародженого Дитятка Ісуса на наступний рік. Просячи, не вказуймо Йому, що, як і коли нам дати. Просто представмо Йому наші благання і потреби, і довірмо Йому, а Він виконає їх як хоче і у правильний спосіб», – підкреслив Владика.

Відтак Владика Микола зазначив, що Господь так полюбив світ, що прийшов на землю й став Боголюдиною, щоб бути з нами, і в такий спосіб виявити безмежну любов до кожної людини.

«У наших колядках прославляймо Його! Несімо радість іншим, радість великої події, радість приходу до нас нашого Спасителя!» — додав Єпископ-помічник.

«Нехай новонароджений Ісус зігріває наші серця, охороняє наших Воїнів, капеланів, медиків, волонтерів і всіх, хто коштом свого життя хоронять нас. Ісусе новонароджений, просимо Тебе, обдаруй нашу Україну Твоїм Божим миром», – мовив проповідник на завершення.

Наприкінці урочистого богослужіння всі вірні та духовенство мали змогу запалити свічку Вифлеємським вогнем.

На завершення у святині вперше лунали святкові колядки, щоб прославити новонародженого Спасителя – Ісуса Христа.

Пригадуємо, що із розпорядком богослужінь на Різдвяні свята у храмах УГКЦ м. Івано-Франківська можна ознайомитися за цим посиланням.

Окрім цього, розпорядок святкових молінь на Різдвяні свята в Архікатедральному соборі можна знайти за посиланням.

Більше фото ТУТ:

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело