В Архікатедральному соборі відбулися урочисті Різдвяні богослужіння

В Архікатедральному соборі відбулися урочисті Різдвяні богослужіння

«Божий Син приходить до всіх і не оминає нікого, приходить не для того, щоб Йому служили, а приносить Себе у посвяту за кожне Своє сотворіння. Господь прихиляє небо, щоб воно послужило землі. Новонароджений Ісус повертає втрачену надію на Боже милосердя та справедливість».

З цими словами, сьогодні, 25 грудня, до вірних та духовенства звернувся Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин під час Архієрейської Божественної Літургії в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового міста Івано-Франківська з нагоди торжественного празника – Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Щоб у спільній молитві прославити новонародженого Спасителя та величати Божого Сина, який прийшов у цей світ, щоб спасти людей, у головній святині міста зібралась велика кількість вірних та гостей храму.

Урочисті моління в Архікатедральному соборі розпочалися зі святкової Утрені, а відтак відбулася Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Високопреосвященний Владика Володимир у співслужінні Єпископа-помічника Івано-Франківської Архієпархії Владики Миколи Семенишина, настоятеля собору митр. прот. Юрія Новіцького, а також душпастирів святині.

Чи знайдеться посеред наших турбот і радощів місце для Ісуса?

Після прочитання уривка з Євангелія, Митрополит Володимир звернувся до вірних та духовенства зі своїм різдвяним посланням. У своєму зверненні Архієрей закцентував увагу на тому, що Боже народження не позбулося свого сенсу з плином років, адже Христос є з нами кожної миті нашого життя, проте тільки від нас залежить, чи знайдеться посеред наших турбот і радощів місце для Ісуса, чи Він залишиться за дверима нашої душі.

«Я підтримаю тебе переможною правицею Моєю»

«Україна страждає і плаче як старозавітня матір Рахиль. Але Господь промовляє: «Годі тобі вже ридати та голосити, хай очі твої сліз не проливають! Є бо нагорода за біль твій» (Єр. 31, 16). І в кожну мить цієї нашої спільної боротьби, над українським народом чуває Господь і словами пророка Ісаї промовляє: «Не бійся! Я з тобою! Не тривожся, бо я – Бог твій! Я додам тобі сили, Я тобі допоможу, підтримаю тебе переможною правицею Моєю» (Іс. 41,10)», — зазначив Архієрей.

Господь прагне пригорнути нас і дати справжній внутрішній спокій

«Різдво Христове — це свято радості, злагоди й миру, це родинне свято. Увійшовши у Вифлеємську стаєнку, ми бачимо щасливу Родину. Там убого й холодно, але всі щасливі, бо відкриті на Божу присутність. Навіть якщо ми переживаємо біль утрати чи просто зажурені через буденні клопоти, Господь прагне пригорнути нас і дати справжній внутрішній спокій, примирення з самими собою, спроможність прийняти наші життєві реалії й наповнити їх рятівним змістом, чого не в змозі дати ніяке людське слово потіхи», — мовив Владика Володимир.

Після завершення Божественної Літургії у соборі лунало Многоліття, а згодом Митрополит Володимир звернувся до всіх присутніх:

«Дякую усім, що сьогодні спільно зібралися на цю молитву прослави народження нашого Господа Ісуса Христа. Сьогодні не можемо святкувати Різдво разом з нашими Воїнами, які зараз стоять на сторожі Батьківщини. Проте вся Україна молиться та бореться! З Господом Україна переможе, тому будьмо сильні духом, бо з нами Бог!»

Відтак слово мав Владика Микола, який зазначив:

«Ми інколи маємо брак любові. Але у цей день як ніколи відчуймо любов Бога Отця до кожного з нас, яка виявляється в новонародженому Сині. Нехай Ісус-Дитятко своїми всемогутніми, але й теплими руками всіх нас обійме, щоб ми не опускали наших рук. Радіймо й колядуймо, бо Христос народився!»

Згодом до присутніх звернувся настоятель собору о. Юрій, який подякував владикам та вірним за спільні богослужіння, а також додав:

«Наші стародавні колядки є найкращою молитвою, вони ввібрали дух наших предків, дух століть, якими прославляємо нашого Ісуса Христа».

Насамкінець у головній святині міста лунала гучна коляда для прослави новонародженого Спасителя світу – Ісуса Христа, під час якої вірні мали нагоду приступити до мирування.

Пригадуємо про розпорядок святкових молінь на Різдвяні свята в Архікатедральному соборі, який можна переглянути за цим посиланням.

Фото ТУТ: Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело