Неділя по Різдві

Ірод розшукуватиме дитя, щоб його вбити.

Мт 2,13–23

Перша неділя після народження Ісуса називається неділею по Різдві. У цей день читаємо в Євангелії розповідь про початки дитинства Ісуса Христа, як Йосиф і Марія разом із Ним втікали до Єгипту від переслідувань Ірода. Цар Ірод хотів вбити Христа, бо бачив у Ньому загрозу для своєї влади, та не зміг, бо Отець мав Ісуса у своїй опіці. Так само диявол хоче вбити нас духовно через гріх, позбавити Божої ласки та спасіння.

Хоч людина може спіткнутися в житті, згрішити через свою недосконалість, Бог не перестане її любити.

Коли грішник щиро покається за свої гріхи, Ісус відновить з нею Свій зв'язок любові. Прикладом покаяння є цар Давид, який згрішив, але щиро покаявся і став святим. З його роду народився Ісус – Спаситель людства. Правду про безмежну любов і милосердя Бога до людини Апостол Павло виразив словами: ,,А де збільшився гріх, там ще більшою стала ласка” (Рм 5,20).

Коли повернемося до початків історії спасіння – первородного гріха, то побачимо, що через непослух Єви людина була змушена покинути рай: втратила Бога й справжнє щастя – Його любов. Однак перед вигнанням Адама та Єви з раю небесний Отець дав обітницю, що пошле їм Спасителя й дасть можливість кожній людині знову увійти до раю. Цим Бог показав, що не відвернувся від людини через її непослух, не перестав її любити. Хоч через жінку гріх та смерть увійшли в світ, та Господь дав жінці дар передавати життя через народження дітей і продовжувати людський рід. Коли настав час спасіння, то для його здійснення Бог запросив жінку – Діву Марію, Яка народила Божого Сина. Отець небесний дарував Їй надзвичайне благословення, особливий прояв любові – стати посередницею спасіння людського роду. Апостол Павло описав цю правду словами: ,,Коли ж сповнився час, Бог послав свого Сина, що народився від жінки” (Гал 4,4). Через жінку увійшов гріх у світ і через жінку Господь послав спасіння людству.

Двадцять років тому одну сім’ю на Франківщині спіткало важке випробування. Коли в них народилася друга дитина – син, через кілька років у нього виявили проблеми зі слухом. Батько не зміг спокійно це сприйняти й почав випивати. Кожного разу, коли приходив додому на підпитку, приносив неспокій, сварився зі всіма. Мати була глибоко віруючою людиною й почала кожного місяця здійснювати прощу до гошівської чудотворної ікони Богородиці, ходити на молитву та чування, щоб випросити в Ісуса ласку оздоровлення сина й навернення чоловіка. Завжди брала з собою дітей. Одного разу чоловік не пустив дітей із хати й дружина пішла сама. Цілу ніч молилася, плакала, а вже над ранком відчула в душі спокій і почула голос: ,,Йди додому, Ісус вислухав твою молитву”.

Коли вернулася назад і переступила поріг хати, то її зустрів чоловік, впав перед нею на коліна й почав перепрошувати за свою погану поведінку, обіцяв виправитися та любити сім’ю. До мами прибігли діти й обійняли її. За хвилю син промовив до мами, що він почав усе добре чути. Міцну віру, непохитну надію й тривалу молитву матері Христос винагородив подвійно: навернув чоловіка та оздоровив сина.

Якщо в нашому житті станеться якийсь гріх, то маємо можливість очиститися з Нього в Тайні Сповіді щирим покаянням і повернути собі втрачену Божу любов.

Покутою за гріхи можуть бути також вчинки милосердя, наприклад: молитва за душі в чистилищі, за звільнення полонених, поміч особі в лікуванні складної хвороби, пожертва воїнам на фронті. Тоді ми не втратимо дарів, які Бог приготував для нас від народження та здійснимо одне з правил щастя: ,,Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя”. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Джерело