ДБР повідомило нові підозри посадовцям з Львівщини, які вимагали у військового гроші за оформлення інвалідності батьку

Працівники ДБР повідомили нові підозри посадовцям Самбірської міжрайонної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) та Турківської міської лікарні. Вони організували схему поборів з громадян під час оформлення груп інвалідності.

У вересні 2023 року ДБР викрило фігурантів на вимаганні 3,2 тис. доларів хабаря у військовослужбовця за встановлення другої групи інвалідності його батькові, що б давало змогу військовому завершити службу.

Тоді правоохоронці затримали лікарку під час отримання частини суми неправомірної вигоди. Також «на гарячому» була затримана голова Самбірської МСЕК, яка намагалася позбутися грошей – з’їсти стодоларову купюру.

У ході розслідування з’ясувалось, що посадовці діяли як організована злочинна група, яка систематично «заробляла» на оформлені інвалідності. Голова Самбірської МСЕК, керівник лікарсько-консультативної комісії Турківської міської лікарні залучили до оборудки лікарку та медсестру кабінету експертизи тимчасової непрацездатності.

Громадянам, яким було необхідне проходження огляду та висновку МСЕК, вони обіцяли за гроші допомогти з підготовкою необхідних документів та сприянні у прийнятті комісією позитивного рішення про встановлення інвалідності. Керівник лікарсько-консультативної комісії та лікарка зустрічалися з потенційними «клієнтами», домовлялися про суму хабаря, а медсестра готувала необхідні документи.

Для конспірації учасники групи спілкувалися у месенджерах, використовуючи умовні фрази. Наприклад, суми в доларах, які вони вимагали від громадян, називалися «квітами». Одна «квітка» еквівалентна одній тисячі доларів США.

Також зловмисники вимагали, аби хабарі їм приносили лише в доларах нового зразка. Старі купюри відмовлялися брати, відсилаючи «клієнтів» до обмінних пунктів.

Голові Самбірської МСЕК та двом лікарям Турківської лікарні у вересні 2023 року було повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України).

Зараз працівники ДБР повідомили про нові підозри керівнику лікарсько-консультативної комісії Турківської міської лікарні, лікарці ще й у зловживанні впливом (ч. 2 ст. 369-2 КК України).

Медсестрі кабінету експертизи тимчасової непрацездатності повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб та зловживанні впливом.

 Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Керівника лікарсько-консультативної комісії та лікарку Турківської міської лікарні суд відсторонив від виконання обов’язків та обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави – 600 та 400 тис. грн відповідно.

Також подано клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту для медсестри.

Процесуальне керівництво здійснює Львівська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону.

ДБР повідомило нові підозри посадовцям з Львівщини, які вимагали у військового гроші за оформлення інвалідності батьку ДБР повідомило нові підозри посадовцям з Львівщини, які вимагали у військового гроші за оформлення інвалідності батьку ДБР повідомило нові підозри посадовцям з Львівщини, які вимагали у військового гроші за оформлення інвалідності батьку ДБР повідомило нові підозри посадовцям з Львівщини, які вимагали у військового гроші за оформлення інвалідності батьку ДБР повідомило нові підозри посадовцям з Львівщини, які вимагали у військового гроші за оформлення інвалідності батьку ДБР повідомило нові підозри посадовцям з Львівщини, які вимагали у військового гроші за оформлення інвалідності батьку ДБР повідомило нові підозри посадовцям з Львівщини, які вимагали у військового гроші за оформлення інвалідності батьку ДБР повідомило нові підозри посадовцям з Львівщини, які вимагали у військового гроші за оформлення інвалідності батьку

Джерело