«Христос освячує Хрещення і підносить його до великого Таїнства», – Митрополит Володимир на свято Богоявлення

«Христос освячує Хрещення і підносить його до великого Таїнства», – Митрополит Володимир на свято Богоявлення

У суботу, 6 січня, у світлий празник Богоявлення Господа Бога і Спаса Нашого Ісуса Христа, в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового м. Івано-Франківськ відбулися святкові моління, які очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Святкові богослужіння розпочалися із Великої Утрені, а згодом продовжилися Архієрейською Божественною Літургією, яку очолив Високопреосвященний Владика Володимир у співслужінні Єпископа-помічника Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Владики Миколи Семенишина, настоятеля собору о. Юрія Новіцького та душпастирів святині.

Під час Літургії Митрополит Володимир звернувся до вірних зі своєю проповіддю:

«Богоявленням називається це свято тому, що саме того дня під час хрещення Ісуса, об’явився світові Господь Бог у Пресвятій Трійці. Коли Ісус хрестився водою від Івана, відкрилось небо, і було видно Духа Божого, який злітав мов голуб, і зійшов на Нього. І пролунав голос Бога Отця: “Це Син мій любий, що Його я вподобав!” Такою особливістю Трисвятий Бог явив свою волю взяти участь у Відкуплені людського роду, поклавши особливе завдання на другу Особу Божу на Господа нашого Ісуса Христа».

Христос освячує Хрещення і підносить його до великого Таїнства

За словами Владики Володимира, приймаючи з рук Предтечі Івана Хрестителя хрещення, Ісус Христос, освячує його і підносить до великого Таїнства. Його пояснює сам Іван Хреститель, коли говорить: “Я вас хрещу водою на покаяння, а Той, Хто йде по мені, Він вас хреститиме Духом Святим і вогнем”» (Мт. 3, 11).

Хто увірує і охреститься, буде спасенний

«Це підтверджує нам Ісус Христос у розмові з Никодимом: “Коли хто від води і Духа не народиться, то не може ввійти в Царство Боже. Народжене від тіла тіло, а народжене від Духа є дух!”. На це вказує Ісус, коли висилає своїх апостолів: “Ідіть у світ і навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа… Хто увірує і охреститься, буде спасенний!”», – підкреслив Архієрей.

Без святої тайни хрещення немає спасіння
Тому, як зазначив проповідник, без святої тайни хрещення немає спасіння, немає безпосередньої участі у відкупленні людства стражданнями Ісуса Христа нашого Господа. Хто хоче бути християнином, мусить хреститися в ім’я Пресвятої Трійці.

Нове життя, осяяне ласками Святого Духа

«Сьогодні просимо у Господа, щоб з освяченою йорданською водою ми оздоровились i освятились, стали учасниками ласк Святого Духа, сповнили свої серця сильною вірою та, щоб Господь благословив миром Батьківщину нашу Україну. Щоб окроплені освяченою водою в ім’я Пресвятої Трійці, ми почали нове життя, осяяне ласками Святого Духа, життя любові по заповіді Ісуса Христа; життя, що буде задатком щастя дочасного і вічного», – закликав Митрополит Володимир на завершення проповіді.

Після Архієрейської Літургії Владика Володимир доручив архіваріусу Архієпархії протодиякону Андрію Тузу зачитати подячну Патріаршу грамоту від Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука для п. Світлани Онищук, голови Івано-Франківської ОВА, з нагоди дня її народження й за тісну співпрацю з Івано-Франківською Архієпархією УГКЦ, за невтомну допомогу Збройним силам України, внутрішньо переміщеним особам, а також за підтримку Церкви через втілення спільних з органами державної влади культурних, соціальних та гуманітарних заходів.

Пізніше Архієрей висловив свою вдячність п. Світлані невтомне служіння й за велику працю для добра українського народу. Відтак у святині лунало Многоліття.

Опісля п. Світлана подякувала Митрополиту Володимиру за його постійну працю, щоденну молитву, зцілення людей та допомогу українським Воїнам.

Згодом Архієпископ уділив присутнім своє архієрейське благословення.

Відтак духовенство та вірні вирушили на площу Андрея Шептицького, де Митрополит Володимир спільно з Владикою Миколою звершили Чин йорданського освячення води, а священнослужителі благословляли нею всіх, хто зібрався на майдані.

Більше фото ТУТ:

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело