На Закарпатті з робочим візитом перебуває голова Національної служби здоров’я України

На Закарпатті з робочим візитом перебуває голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак. Керівництво області провело спільний брифінг для представників засобів масової інформації та взяло участь у зустрічі з керівниками громад.

Тема розмов – реалізація в регіоні державної програми «Доступні ліки», тобто програми реімбурсації лікарських засобів і медвиробів. Вона передбачає повне або часткове відшкодування аптечним закладам вартості препаратів, що були відпущені пацієнту за рецептом.

Як зазначив під час брифінгу перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький, до реалізації програми у 2023 році долучилися 477 аптек області.

«У минулому році на Закарпатті виписали 494 тисячі рецептів. Загалом від початку дії програми – понад 2 млн.

85% виписаних рецептів отоварені на 120 млн грн (від початку реалізації – більше ніж на 360 млн грн)», – зауважив перший заступник керівника краю.

Станом на початок січня 2024 року 464 аптеки вже підтвердили свій намір і надалі брати участь у державній програмі.

Водночас з об’єктивних причин є суттєва різниця між рівнем погашення рецептів у міській та сільській місцевості, де найближча аптека за 7,6 км. Отже, значна кількість жителів сіл вимушена їхати по ліки до більших міст.

Наталія Гусак наголосила, що лише 34% пацієнтів у сільській місцевості нашої області погашають виписані рецепти. Це вищий показник, ніж середньостатистичний по країні, проте він недостатній. Загалом лікувальні заклади області отримали з державного бюджету більш ніж 4 млрд грн, щоб пацієнти мали якісну та доступну медичну допомогу.

Попри війну держава продовжує оплачувати послуги та ліки у повному обсязі і без затримок. Тому важливо, щоб пацієнти знали про це й отримували лікування безкоштовно у законтрактованих і відповідно промаркованих лікарнях та аптеках.

У разі, якщо вас просять купити медикаменти чи сплатити за хірургічні втручання, діагностику на апараті КТ тощо, ви можете звернутись за телефоном гарячої лінії НСЗУ 16-77.

«Зауважу, що процес контрактування зі Службою на 2024 рік ще триває, а договори укладають керівники закладів та їхні засновники, тобто територіальні громади.

Дякуємо керівництву Національної служби здоров’я України за візит та увагу до нашої області. Переконаний, що за результатами зустрічей рівень та якість реалізації державних програм підвищиться», – прокоментував Мирослав Білецький.

На Закарпатті з робочим візитом перебуває голова Національної служби здоров’я України

На Закарпатті з робочим візитом перебуває голова Національної служби здоров’я України

На Закарпатті з робочим візитом перебуває голова Національної служби здоров’я України

Джерело