Підвищення мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму та пенсій – про ці й інші актуальні зміни в пенсійному законодавстві на брифінгу розповіла начальниця ГУ ПФУ в Закарпатській області Анастасія Пентек

Підвищення мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму та пенсій – про ці й інші актуальні зміни в пенсійному законодавстві на брифінгу розповіла начальниця ГУ ПФУ в Закарпатській області Анастасія Пентек.

З 1 січня мінімальна заробітна плата становитиме 7 100 грн (+400 грн). Друге її підвищення відбудеться 1 квітня – до 8 000 грн.

Прожитковий мінімум з початку року для непрацездатних осіб зріс до 2 361 грн (+268 грн), на одну особу з розрахунку на місяць – до 2 920 грн (+331 грн).

 Також змінилися вимоги до страхового стажу, який дає право призначити пенсію за віком:

– для виходу на пенсію в 60 років – треба не менше 31 року стажу;

– у 63 роки – не менше 21 року стажу;

– у 65 років – від 15 до 21 року стажу.

 «Якщо ж у людини менше ніж 15 років стажу, то у віці 65 років вона буде мати право на отримання державної соціальної допомоги замість пенсійних виплат», – прокоментувала Анастасія Пентек.

За її словами, в січні в області вже здійснили перерахунок пенсій особам, які не працюють, досягли віку 65 років та мають повний страховий стаж (30 років жінки і 35 років чоловіки). Мінімальний розмір виплат для них становить не менше 40% мінімальної зарплати – 2 840 грн. Такий автоматичний перерахунок провели для понад 34 тисяч пенсіонерів Закарпаття.

 Анастасія Пентек зазначила, що перерахунок провели й для 1376 закарпатців, які мають звання Почесного донора України. З початку року вони отримуватимуть надбавку до пенсії у розмірі 10% прожиткового мінімуму, тобто 292 грн.

 Натомість перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсій, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму, для непрацездатних осіб проведуть у березні разом зі щорічною індексацією пенсій.

Крім того, з 1 січня збільшився розмір щомісячної грошової виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, а також членам сімей загиблих (померлих) громадян з їх числа.

Це громадяни, яким присвоєно звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка» або котрі є повними кавалерами орденів Богдана Хмельницького, княгині Ольги, «За мужність», а також члени сімей загиблих, яких посмертно нагороджено вищезазначеними нагородами.

 Розрахунок допомоги цим категоріям проводиться залежно від розміру мінімальної заробітної плати. Сьогодні такі виплати на Закарпатті отримує 21 особа, додала начальниця обласного ГУ ПФУ.

Також Анастасія Пентек нагадала, що загальна кількість пенсіонерів в області становить понад 254 тис. осіб, близько 11,5 тис. з них – це пенсіонери-військовослужбовці. Середній розмір пенсії становить 4 262 грн.

Насамкінець спікерка додала, що з липня Пенсійний фонд України здійснюватиме нову одноразову виплату громадян, які постраждали від війни, а також інші види виплат, які зараз належать до компетенції органів соцзахисту населення 

Детальніше про це у відеозаписі брифінгу за посиланням: http://surl.li/pqryy.

Підвищення мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму та пенсій – про ці й інші актуальні зміни в пенсійному законодавстві на брифінгу розповіла начальниця ГУ ПФУ в Закарпатській області Анастасія Пентек

Джерело