⚛️⚛️⚛️ Петро Котін: Ефективна робота Енергоатома на ринку урану і послуг з його конверсії та збагачення…

⚛️⚛️⚛️ Петро Котін: Ефективна робота Енергоатома на ринку урану і послуг з його конверсії та збагачення дала Україні можливість не лише позбутися залежності від російського ядерного палива, а й зекономити значні кошти

За словами в.о. Голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, прийняті у 2022-2023 роках рішення щодо збільшення закупівлі урану і послуг з його конверсії та збагачення, а також завчасно проведені переговори і укладені контракти з міжнародними партнерами Енергоатома – компаніями Urenco та CAMECO – сьогодні дають колосальний ефект.

«По-перше, ми спокійно і без шкоди повністю відмовились від ядерних матеріалів та супутніх послуг російського походження.
По-друге, на різниці світових цін на ці продукти (від часу проведення закупівель і до сьогодні вони в середньому зросли більш ніж на третину) ми економимо близько 2,3 млрд грн»,
– зазначив Петро Котін.

Глобальне відродження ядерної генерації спричинило невпинне зростання цін на уран і послуги з його конверсії та збагачення, які вже б’ють світові рекорди. Тому підписані Енергоатомом контракти з компаніями Urenco та CAMECO гарантують довготривалу безперебійну роботу вітчизняної ядерної генерації.

Так, англійська компанія Urenco постачатиме Енергоатому послуги зі збагачення урану до 2035 року з можливістю пролонгації контракту до 2043-го. А канадська CAMECO впродовж 2024–2035 років на 100% задовольнятиме потреби Енергоатома в гексафториді природного урану (UF6), постачаючи його та надаючи послуги з конверсії.

Нагадаємо, що урановий концентрат, який видобуває український СхідГЗК у повному обсязі спрямовується до компанії Cameco – для конверсії в гексафторид природного урану на потреби Енергоатома.

#новини_компанії

THEA

⚛️⚛️⚛️ Петро Котін: Ефективна робота Енергоатома на ринку урану і послуг з його конверсії та збагачення...

Джерело