Екомісія та свічковий майстер-клас для молоді Яворівщини

Екомісія та свічковий майстер-клас для молоді Яворівщини

У суботу, екореферент Львівської Архиєпархії на запрошення спільноти аніматорів завітав на парафію Зіслання Святого Духа у містечко Івано-Франкове, що неподалік Львова. Доволі символічним є те, що у цьому населеному пункті розташовані два екологічні осередки – НПП «Яворівський» та Природний заповідник «Розточчя».

Упродовж трьох з половиною годин місцевій молоді було представлено основні аспекти діяльності Бюро УГКЦ з питань екології у нашій Церкві; розкрито поняття «інтегральна екологія», тобто сенс і стиль щасливого життя людини у гармонійних відносинах із Богом, іншими людьми, із самою собою та з усім Божим створінням; представлено увесь сотворений світ як «Першу книгу» Божого Об’явлення, через «читання» якої людина пізнає й уподібнюється до Творця (пор. Рим. 1:20); наведено типові приклади «екологічного гріха» в повсякденному житті; на прикладі енергоефективності й енергозбереження роз’яснено практичні способи реалізації екологічних чеснот: використання аераторів, LED лампочок, своєчасне вимикання світла та води, тощо. Обговорено необхідність використання органайзерів та еко-торбинок при купівлі продуктів, а також сортування сміття. Чимось новим для молоді виявилося наочне представлення актуальності та ефективності використання світлодіодного ручного ліхтаря «Solar work light». Аніматори зацікавилися і придбали для використання на літніх таборах еко-казку «Їжачок рятівничок», та «Абетку енергоефективності» відповідної тематичної настільної гри, а також отримали тематичні символічні даруночки: «еко-закладки» для книг та «еко-наліпки».

Екомісія та свічковий майстер-клас для молоді Яворівщини

Під час практичної частини екомісії референтом було представлено ідею та приклади реалізації у Львові Всеукраїнської екосоціальної акції «Зігрій вбогого світлом стрітенської свічки», а також проведено майстер-клас із виготовлення свічок із натуральної вощини, у якому взяв участь також і місцевий парох о. Іван Нижник. З його благословення і підтримки аніматори планують провести відповідну благодійну акцію із реалізації цих воскових свічок серед парафіян, а виручені кошти спрямувати на підтримку Сил Оборони задля нашої Перемоги.

Наприкінці зустрічі молодь через відео-презентації довідалася про 11-літню історію проведення Еко-прощ та Гірських віднов, а також запізналася з основними практичними й духовними засадами подібних «вилазок» на природу.

Екомісія та свічковий майстер-клас для молоді Яворівщини

Завершилася, втім як і почалася, ця непересічна й доволі плідна зустріч атмосферними піснями-молитвами під гітару.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело