Понад 70 тисяч закарпатців перехворіли на грип та ГРВІ від початку епідемічного сезону

Понад 70 тисяч закарпатців перехворіли на грип та ГРВІ від початку епідсезону. З-поміж тих, хто звертався за медичною допомогою, майже 42 тисячі дітей. Ще в близько 2 тисяч осіб лабораторно підтвердили COVID-19.

Такі показники на 9% нижчі в порівнянні з попереднім епідсезоном за аналогічний період, однак цього тижня в області почастішали звернення до закладів охорони здоров’я з приводу респіраторних інфекцій. Протягом семи днів кількість хворих зросла на 41% – з 4 083 до 5 743 зафіксованих випадків.

Інтенсивний показник захворюваності перевищує епідпоріг на 7,5%. Про це на брифінгу розповіли завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України Вікторія Тимчик та директор Обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк.

«Значний приріст звернень щодо ГРВІ ми спостерігаємо в Берегівському, Рахівському та Мукачівському районах – у межах від 45 до 69%. Вищий, ніж по області, інтенсивний показник захворюваності на 100 тисяч населення – на Мукачівщині та Ужгородщині», – зазначила Вікторія Тимчик.

За її словами, в порівнянні з попереднім тижнем кількість звернень із симптомами ГРВІ збільшилася як серед дітей (на 45%), так і серед дорослих (на 38%). Найчастіше хворіють діти 5–14 років (зареєстровано 1 538 випадків) та люди вікової групи 30–64 років (1 790 випадків).

Директор Обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк зазначив, що рівень госпіталізації з приводу ГРВІ перевищив 4,2%. Стаціонарну медичну допомогу в закладах охорони здоров’я вже отримали 243 хворих.

«В Обласній клінічній інфекційній лікарні зараз перебувають 74 пацієнти, половина з них – з ГРВІ та коронавірусом. Найбільше госпіталізованих зараз серед дітей віком до 4 років та людей 65+. Це вразливі категорії, адже мають слабкий імунітет чи супутні хронічні захворювання», – відзначив Михайло Поляк.

Водночас на Закарпатті триває вакцинальна кампанія проти грипу. З початку епідемічного сезону щеплення отримали 2 319 осіб. Найактивніше імунізуються мешканці Ужгородського (1 255 осіб) та Мукачівського районів (512 осіб).

«В області діє комплексний план щодо готовності та реагування на епідемічну ситуацію захворюваності на ГРВІ в сезоні 2023–2024 років. Відповідно до нього продовжується моніторинг за кількістю звернень. На територіях з високими показниками захворювання чи високим приростом можуть впроваджувати посилений протиепідемічний режим у закладах охорони здоров’я, дистанційне навчання чи карантинні обмеження у школах, – наголосила головна епідеміологиня Закарпаття. – Зараз до таких заходів вже вдалися навчальні заклади деяких громад Ужгородського, Мукачівського, Хустського та Берегівського районів. Залежно від ситуації такі рішення можуть приймати на місцях й в інших громадах».

Відеозапис брифінгу: http://surl.li/qcged.

Понад 70 тисяч закарпатців перехворіли на грип та ГРВІ від початку епідемічного сезону

Понад 70 тисяч закарпатців перехворіли на грип та ГРВІ від початку епідемічного сезону

Понад 70 тисяч закарпатців перехворіли на грип та ГРВІ від початку епідемічного сезону

Джерело