Фейк про те, що Україна внесла пропагандиста Такера Карлсона в «розстрільний список»

  • Автор допису:

Найрезонанснішою темою початку лютого цього року стало інтерв’ю колишнього американського журналіста Такера Карлсона із російським диктатором Володимиром Путіним. 

Ще до свого виходу розмова сколихнула аудиторію по обидва боки океану, адже це перше інтерв’ю лідера РФ із західним інфлюенсером від початку повномасштабного вторгнення, пише Район.Закордон.

Дискусії викликало і те наскільки нейтральним можна вважати інтерв’юера. Такер Карлсон від початку російського вторгнення повністю зайняв сторону агресора та бере участь в інформаційній війні у її інтересах. Разом з тим на захист пропагандиста стали проросійські блогери та боти, які не гребують вдаватись у цій роботі до фейків й маніпуляцій.

Фейк. 7 лютого в соцмережі «X» проросійські боти та пропагандисти поширили інформацію, що український уряд помістив Карлсона до публічного «розстрільного списку» (в оригіналі «kill list»). Таким чином офіційний Київ нібито погрожує пропагандисту й намагатися помститися за інтерв’ю з Путіним. При цьому дописи часто супроводжуються риторичними питаннями чи прямими закликами щодо припинення допомоги з боку США. Відповідні публікації поширювались здебільшого в англомовному сегменті. Проте окремі дописи можна було знайти й іншими мовами, наприклад німецькою, або фінською. Насправді ці повідомлення – фейк. 

Здебільшого, їхні творці посилаються на наявність Карлсона на базі сайту «Миротворець». Проте, по-перше, цей ресурс є приватною ініціативою, а по-друге, не закликає до вбивства фігурантів й тим більше не має для цього ніяких можливостей. Засновником й власником «Миротворця» є бізнесмен Георгій Тука. Він не має жодного відношення до української влади й не працює на державних посадах з 2016 року. У цій ситуації цікаве ще й те, що внесення Карлсона на базу сайту відбулось ще в червні 2023, тобто задовго до інтерв’ю з Путіним. 

Висновок. Можна сказати, що загалом цей вкид є черговою спробою зіпсувати репутацію України в очах західної аудиторії. Наратив про те, що українська влада є «тоталітарною» та перешкоджає висвітлювати «правду» про російське вторгнення поширюється доволі давно. Крім того, фейк має на меті підігріти інтерес до інтерв’ю з Путіним та створити враження, що Україна й Захід бояться його публікації. І хоча вкид слабо вплинув на більшість аудиторії, втім чимало радикальних прихильників 45 президента США Дональда Трампа все ж в це повірили. А окремі дописи зібрали десятки тисяч вподобань.

Нагадаємо, скандально відомий колишній ведучий Fox NewsТакер Карлсонприїхав до Москви і взяв інтерв’ю у президента РФПутіна.

За час перебування американця у столиці РФ, державні ЗМІ та пропагандистські канали країни-агресорки згадали американця понад 2 тисячі разів. Російська пропаганда стежила за кожним його кроком.

Фейк про те, що Україна внесла пропагандиста Такера Карлсона в «розстрільний список»

Фейк про те, що Україна внесла пропагандиста Такера Карлсона в «розстрільний список»

Фейк про те, що Україна внесла пропагандиста Такера Карлсона в «розстрільний список»