У Жовкві вшанували святого Партенія – покровителя краю

У Жовкві вшанували святого Партенія – покровителя краю

16–17 вересня 2023 року у василіянському храмі Пресвятого Серця Христового в Жовкві відбулися заходи на вшанування покровителя монастиря, міста й усієї Жовківщини – святого мученика Партенія, чиї мощі зберігаються в монастирі. За традицією це свято відзначають у неділю після Воздвиження Чесного Хреста Господнього.

Святий мученик Партеній жив у ІІІстолітті після Різдва Христового. Під час переслідування християн за вірність Ісусові був жорстоко вбитий разом зі старшим братом Калогерієм. Трапилося це 15травня 250року. Спершу його мощі понад 1000 років покоїлись у римських катакомбах, на кладовищі святого Калікста. 1665 року Папа ОлександрVІІ передав нетлінні останки святого австрійському цісареві ЛеопольдуІ до Відня, вони зберігалися в монастирі Святої Клари. 1784року стараннями о.Єроніма Стрілецького ЧСВВ цісар ЙосифІ дозволив перевезти мощі мученика Партенія до василіянського монастиря в Жовкві. Відвідування їх у храмі Пресвятого Серця Христового в Жовкві – це значуща подія для вірян, можливість отримати благословення допомогу у своїх потребах.

Зазвичай святові передують кількаденні реколекції, цьогоріч вони були присвячені святій церкви, провів їх о.Корнилій ЯремакЧСВВ. Тема була вибрана з огляду вшанування 400-х роковин мученицької смерті святого Йосафата, що мав життєве кредо: «Щоб усі були одно». До того ж тільки в церкві ми отримуємо всі засоби для спасіння.

У суботу, 16вересня, о.Йоан Школик ЧСВВ, протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя, відслужив велику вечірню з литією, відтак вулицями міста пройшла урочиста процесія з мощами святого Партенія. Нічні чування в церкві провів о.Ігнатій МоскалюкЧСВВ, настоятель василіянського монастиря в Херсоні.

У неділю, 17 вересня, на Вічевому майдані Жовкви о.Веніямин Чернега ЧСВВ, провінційний вікарій, економ та настоятель Львівського Свято-Онуфріївського монастиря, відправив Божественну літургію. Йому співслужили отці: Патнелеймон Трофімов ЧСВВ, ректор ВІФБС, ігумен Брюховицького монастиря; Августин Стрижик ЧСВВ, ігумен Жовківського монастиря; Володимир Маланюк ЧСВВ, магістр новиків, ігумен Крехівського монастиря; Симеон Манько ЧСВВ, ігумен Добромильського монастиря; Анастасій Панькевич ЧСВВ, настоятель Луцького монастиря; Марко Максимів ЧСВВ, настоятель Володимирського монастиря; Василь Козак, священник із Жовківщини; Йосип Легович, прелат, парох римсько-католицької парафії Святого Лаврентія в Жовкві; Піо Павлик ЧСВВ із Херсонського монастиря; Терентій Довганюк ЧСВВ та Епіфаній Гнатів ЧСВВ із Жовківського монастиря.

У проповіді о. Веніямин зосередив увагу на значенні Хреста Господнього, що є знаком спасіння та безмежної Божої любові до людини. Щоб наслідувати Ісуса, потрібно взяти й нести свого хреста, утім люди часто намагаються втекти від цього. Так, здається, що перетерпіти страждання неможливо, надто важко, але, як християни, ми знаємо, що зрештою здобудемо вічне життя. Цінні речі коштують дорого, отож і небо, як цінність, легко не дається.

Сьогодні ми понад усе прагнемо закінчення війни. Украй болісно переживаємо страшні новини. Але повинні пам’ятати, що проходимо крізь терня до зірок, через терпіння до спасіння.

Наприкінці святкувань головний служитель привітав усіх зі святом, подякував військовим, які захищають нас від московської навали, та уділив повний відпуст з нагоди ювілейного року святого Йосафата. Місцевий настоятель подякував о.Веніяминові та всім священникам, представниками влади, гостям і жертводавцям. На закінчення святкувань міський голова Жовкви Олег Вольський вручив почесні відзнаки причетним до оборони України.

Джерело