Ключові аспекти кліматичної політики України обговорили на зустрічі представників Міндовкілля з керівництвом DG NEAR

Міндовкілля спільно з експертами Генеральних директоратів Єврокомісії з кліматичних заходів DG Clima та з питань навколишнього середовища DG ENV, а також представниками Секретаріату міжнародного співтовариства Energy Community обговорили проєкт рамкового кліматичного закону України, який має імплементувати регламенти ЄС 2018/1999 та 2021/1119.

За словами заступниці Міністра Вікторії Киреєвої, рамковий кліматичний законопроєкт визначає архітектуру кліматичного врядування, створює умови низьковуглецевого розвитку України та досягнення кліматичної нейтральності. Активна міжнародна співпраця забезпечує ефективний рух в цьому напрямку.

Також на заході обговорили:

  • підготовку Довгострокової стратегії низьковуглецевого розвитку України. Робота над цим документом має розпочатися вже цього року. Він будуватиметься в контексті загального курсу України на повне членство в ЄС і враховуватиме вплив збройної агресії рф проти нашої країни. Основою документа стане Національний план з енергетики та клімату. Через те, що тимчасова окупація та руйнування інфраструктури створюють значні проблеми для повного збору даних про викиди парникових газів у різних секторах економіки. На сьогодні нагальним питанням є відновлення обов’язкової звітності за МЗВ в Україні;
  • ратифікацію Кігалійської поправки до Монреальського протоколу. Вона передбачає поетапне скорочення виробництва і споживання гідрофторвуглеців, що використовуються як холодоагенти в кондиціонерах та холодильниках. Ці речовини є потужними парниковими газами. Наразі доопрацьовується ратифікаційний пакет документів та розробляється План заходів, щодо поетапного скорочення використання гідрофторвуглеців.
  • Домовилися, що після ознайомлення представників DG Clima із законопроєктом «Про основні засади державної кліматичної політики» та Стратегією впровадження СТВ в Україні, вони нададуть рекомендації для максимальної імплементації законодавства ЄС.

    Джерело: Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів

    Джерело