РІЧНИЦЯ ПОСВЯТИ ВАСИЛІЯНСЬКОГО МОНАСТИРЯ В РИМІ

РІЧНИЦЯ ПОСВЯТИ ВАСИЛІЯНСЬКОГО МОНАСТИРЯ В РИМІ

За старанням Генерального Заряду ОО.Василіян, під проводом Всесв. о.Протоархимандрита Павла Миськова, Василіянський Чин набув у «Вічному місті», на Авентині, в одній з найкращих дільниць Риму, новий осідок для Заряду та навчання своїх богословів. Дня 12листопадац.р. відбулося торжественне посвячення, що його довершив Й.Е.Кард. А.Ґ.Чіконіяні, Секретар Свящ. Конгрегації для Схід. Церкви. Програма того дня складалася з трьох частин:

РІЧНИЦЯ ПОСВЯТИ ВАСИЛІЯНСЬКОГО МОНАСТИРЯ В РИМІ

1. Рано, в год. 9-тій Впреосв. Кир Іван Бучко, Ап.Візитатор укр.кат. в Европі при асисті Впр. о.Слободи, ЧСВВ, Протоігумена з Канади і о.С.Мудрого, ЧСВВ, Віцеректора Кол. св.Йосафата в Римі. Співав Сл. Божу об’єднаний хор студентів богослов’я Василіян та питомців Кол. св.Йосафата, а диригентом був о.Б.Мальований, ЧСВВ. Підчас Архиєрейської Сл. Божої Впреосв. Кир Іван рукоположив сімох молодих питомців на дияконів, а саме: богослова Александра О.Дзеровича з Австрії, Маріяна Давитка з Еспанії, Ігора Мончака з Канади, Андрія Хринаха з Англії, Флора Водоноса з Бразилії, Якова Криспа з Еспанії.

РІЧНИЦЯ ПОСВЯТИ ВАСИЛІЯНСЬКОГО МОНАСТИРЯ В РИМІ

Друга частина: По полудні, в год.16-тій, по відправленню Молебня до св.Йосафата, що його служив Кир Гавриїл Букатко, їх Емінененція Кард.Чіконіяні врочисто посвятив новий осідок ОО.Василіян. Ця центральна точка урочистости випала величаво, бо на неї прибуло багато визначних особистостей, як Й.Е.Кард.Чіконіяні, асесор Схід. Конгрегації о.А.Кусса, архиєп.Стаффа, секретар Конгр. Студій, маестро де Камера — Назолі Рока, єп.Скола, Субститут Схід. Конгр. Монс.Джованеллі, архип.Теста, президент Папської Академії, Шепер із Загреба, Уїчіш з Белграду, Франіч єп.Спліту, Віце-президент міста Риму— Куніл, головні Настоятелі майже всіх мужеських і жіночих чинів та Університетів, зокрема СС.Василіянок і Служебниць, які ще спеціяльно зайнялися прикрашенням дому і церкви, о.С.Курило, ЧСВВ протоконсультор Кан.Пров., о.М. Ваврик ЧСВВ з Амер. Провінції, новий Духовник Кол. св.Йосафата й багато інших.

Третя частина: Свята Академія, що її підготовили василіянські богослови на цю радісну й рідкісну днину. Хором також диригував о.Б.Мальований, ЧСВВ. На початку Академії, Всесв. о.П.Миськів, ЧСВВ, привітав достойних гостей, дякуючи їм за участь у цьому святі. При кінці відчитав телеграму від св.Отця, Папи ІванаXXIII, що її прислав секретар стану з нагоди цього торжества на руки Протоархимандрита.

РІЧНИЦЯ ПОСВЯТИ ВАСИЛІЯНСЬКОГО МОНАСТИРЯ В РИМІ

Телеграма звучала: «Вселенський Архиєрей виявляючи своє задоволення та радість з приводу посвячення нової обителі Генеральної Курії ОО.Василіян та Колегії Василіянського Чина св.Йосафата, що його довершив Й.Е.Кард.А.Чіконіяні, в навечіря празника визначного пастиря та великого мученика за єдність Церков, що його іменем славиться Василіянський Чин, згадуючи світлу пам’ять його героїчної постаті, яка спонукає членів тієї чернечої родини наслідувати вірно з любов’ю його навчання, чесноти та приклад. Святіший Отець вітає врочисте посвячення з щирим побажанням повного завершення спільного почуття щастя та вдячности для Всевишнього, і з щирого серця благословить дорогих синів ченців Василіян, їхній дім студій та всіх учасників посвячення, бажаючи всім Божої опіки та обильности небесних дарів» – Кард.Тардіні.

При кінці промовляв архиєп.Карло А.Ферреро. Він підкреслив заслуги Василіянського Чина у Східній Церкві, головно у виробленні глибоко релігійного духа, що ціхує східні народи з якими достойний гість мав спромогу стрічатися продовж 30 років.

РІЧНИЦЯ ПОСВЯТИ ВАСИЛІЯНСЬКОГО МОНАСТИРЯ В РИМІ

Промовляв також і сам Кард.Чіконіяні. Він виявив свою радість з нагоди нового здобутку ОО.Василіян у Вічному місті. Сказав, що сам Папа живо цікавиться посвятою нового василіянського монастиря і це напередодні Вселенського Собору. Заявив, що Папа бажає мати василіян на авангарді продовж Собору. Відтак заохотив Кардинал василіанських студентів наслідувати великі чесноти і прив’язання св.Йосафата до Христової Церкви.

На кінець гостей запрошено на смачну перекуску у затишному монастирському городі, що її приготовив василіянський Заряд для гостей.

Треба зазначити, що українська громада в Римі тим новим домом ОО.Василіян також дуже радіє, бо представництво українців у Вічному місті, у центрі християнства розростається. Саме минулого року ОО.Салезіяни, Східня вітка, посвятили величаву Колегію для добра нашого Народу, Сестри Служебниці новий величавий дім Генерального Заряду, тому кілька літ СС.Василіянки також купили гарний дім на Авентині, а вже віддавна тішиться і Укр.Колегія св.Йосафата пошаною і признанням чужинців, яка саме находиться на горбку Джанікольо, близько Ватикану.

РІЧНИЦЯ ПОСВЯТИ ВАСИЛІЯНСЬКОГО МОНАСТИРЯ В РИМІ

Дай Боже, щоб ці українські Інституції причинилися якнайкраще до зреалізування завдань, що на них вложило Боже Провидіння!

о. Єронім ГРІМ ЧСВВ

Інформаційний відділ отців василіян

Сайт: osbm.in.ua

Джерело