На брифінгу в ОВА розповіли про наслідки негоди на території Закарпаття

 

Понаднормові опади й танення снігу від початку цього року спричинили на Закарпатті не один паводок. На брифінгу в ОВА розповіли про наслідки негоди, яка завдала мільйонних збитків.

Пошкоджень зазнали понад 2 км дамб і 6 км берегоукріплень у селах Теребля, Тересва, Крива та інших. Про це повідомив начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Олег Кисіль. За його словами, фахівці БУВР Тиси продовжують обстежувати пошкоджені ділянки. Також проводять аварійно-невідкладні роботи, щоб запобігти руйнуванню інших об’єктів водного господарства.

Унаслідок останнього паводка в селі Богдан і на території Ясінянського лісомисливського господарства сталися зсуви ґрунту, масштабна лавина зійшла в урочищі Квасний, що в межах Карпатського біосферного заповідника. Як зауважив директор департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОВА Юрій Шпонтак, загрози життю та здоров’ю місцевих мешканців немає, проїзд у населених пунктах забезпечений.

У селах Терново й Тересва були пошкоджені газопроводи великого тиску. На період відновлювальних робіт газопостачання призупинили для понад 7,4 тис. дворогосподарств і 85 комунально-побутових споживачів цих та прилеглих населених пунктів. Газопостачання вже відновили в Кривій. В селах Нижня Апша, Петрушів, Грушово, Тересва й Терново газопостачання планують відновити до кінця дня, зазначив начальник управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Закарпатської ОВА Василь Романець.

Серед наслідків негоди і пошкодження дорожньої інфраструктури області. Зокрема, відремонтувати потрібно 13 ділянок місцевих автошляхів, де трапилося часткове руйнування та обвалення земляного полотна, підпірних стінок та зсуви узбіч.

Йдеться про С 070602 Міжгір’я – Лозянське, С 070606 Ізки – Верхній Студений, С 071109 Кричово – Росош, О 070601 Майдан – Новоселиця, С 071321 Горінчово – Монастирець-Медвежий, С 071120 Нижня Апша – Великий Боуц, С 070205 Жорнава – Стужиця, С 070211 (Львів – Самбір – Ужгород) – Домашин, О 070602 Колочава — Усть Чорна — Калини — Бедевля, С 071117 Нересниця – Тарасівка, С 070608 Ізки – Буковець та О 070902 Великий Бичків – Водиця.

Своєю чергою директор Служби місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області Ростислав Пріцак розповів, що на деяких ділянках уже тривають роботи з тимчасового укріплення земляного полотна, а загальна вартість відновлення – понад 50 млн грн.

Руйнувань також зазнала мережа доріг державного значення. Докладно на цьому зупинився заступник директора Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Закарпатській області Василь Рурич.

На ділянках автошляху Н-09 Мукачево – Рахів – Богородчани – Івано-Франківськ – Рогатин – Бібрка – Львів є руйнування підпірної конструкції (с. Лазещина), габіонної стінки (с. Білин), просідання дорожнього полотна внаслідок перезволоження (селище Ясіня, між Діловим і Костилівкою) та інше.

У селі Вучкове на автомобільній дорозі Р-21 Долина – Хуст відбувся зсув насипу земляного полотна, також є руйнування узбіччя та низової підпірної стінки. Також після зниження рівня води в річці в селі Пилипець на Т-07-18 Нижні Ворота – Воловець – Міжгір’я виявили підмивання кам’яної опори залізобетонного мосту.

Робота з пошуку фінансування для проведення ремонту на об’єктах водного господарства та дорожньої інфраструктури Закарпаття триває на всіх рівнях. Нагадаємо, що цього року кошти дорожнього фонду спрямують на потреби безпеки й оборону.

На брифінгу в ОВА розповіли про наслідки негоди на території Закарпаття

На брифінгу в ОВА розповіли про наслідки негоди на території Закарпаття

Джерело