Держенергоефективності запроваджує нові інструменти підтримки енергоефективної відбудови громад

Держенергоефективності запроваджує нові інструменти підтримки енергоефективної відбудови громад

На цьому наголосила Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва, виступаючи на будівельному форумі «Енергоефективне відновлення України».

Усі учасники заходу об’єдналися навколо ключової теми обговорення – відбудови громад, що має бути на основі енергоефективних стандартів, принципів циркулярної економіки, декарбонізації.

Голова звернула особливу увагу представників громад на ключові принципи, яким потрібно слідувати в процесі майбутньої відбудови. Серед основних – принцип «енергоефективність передусім», що червоним ланцюгом проходить в оновлених європейських директивах.

Зокрема, Ганна Замазєєва розповіла про напрацювання команди Держенергоефективності, які дадуть можливість підтримати громади у впровадженні енергоефективних проєктів під час відбудови, а саме:

  • Фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації України – постійне джерело коштів на енергоефективні проєкти у різних секторах економіки, які будуть надаватися за допомогою різноманітних фінансових інструментів;
  • Українську національну платформу декарбонізації – UANDP, де громади, населення і бізнес зможуть подати заявки і отримати знання, навички, технології і обладнання від світових виробників, консультації і підтримку для реалізації проєктів;
  • Регіональні офіси енергоефективності та декарбонізації – центри взаємодії та практичної роботи з громадами над проєктами: від їх розробки та супроводу на усіх етапах до реалізації та моніторингу результатів.
  • «Зараз з командою також узагальнюємо кращий досвід успішних міст в питаннях енергоефективності, щоб мультиплікувати його на інші регіони України, – додала Ганна Замазєєва. – В фокусі нашої уваги – ще й підтримка виробників енергії з альтернативних видів палива. В актуальності цього напрямку роботи вчергове переконалася через велику кількість питань від мерів міст і селищ».

    Підсумовуючи, Голова Агентства запевнила у планах тісної співпраці з громадами та міжнародними партнерами для успішної та практичної реалізації усіх задуманих ініціатив.

    Джерело: Держенергоефективності

    Джерело