Магда. СвітОгляд. 8-14 лютого

  • Автор допису:

У США триває боротьба навколо надання Україні, Ізраїлю та Тайваню пакету допомоги. Європейські топ-політики здійснюють візити підвищеної занепокоєності. Польсько-українські відносини накрило висипаним просто на дорогу українським зерном.

Європейський Союз

Якщо Дональд Туск називає себе «найбільш проукраїнським політиком у Європі» (нижче розповім про контекст цієї заяви, то Віктор Орбан виступає за перетворення України на буфер між ЄС та НАТО і Росією. Схоже, Андрію Єрмаку не вдалося в Ужгороді переконати Петера Сійярто у спроможності офіційного Києва  задовольнити примхи Будапешта. Орбан – надто досвідчений політик, зі значним багажем інструментів шантажу та популізму, щоб повірити українським візаві просто так.

Польсько-українські відносини опинилися під зерновим ударом. Питання не в обсягах українського зерна, яке опинилося на полотні шосе неподалік Дорогуска, питання у спроможності польського уряду реагувати на подібні дії за шість тижнів до місцевих виборів. «Конфедерат» Рафал Меклер дуже вправно розігрує у польсько-українському прикордонні карту протистояння, усвідомлюючи, що протидіяти йому польські правоохоронці напередодні місцевих виборів не стануть. Тому заява про власну проукраїнськість Дональда Туска, зроблена у Парижі, нагадує пропозицію зварити український борщ на жаб’ячих лапках. «Вибачення» міністра сільського господарства Польщі Чеслава Секерського, за великим рахунком, більше нагадують знущання, ніж спробу конструктивного діалогу. Україна стикається з черговими перепонами на шляху транспортування необхідних не лише для економіки, але і для Збройних Сил вантажів.

США та Британія

Гострі суперечки навколо надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню продовжуються у середовищі американських конгресменів. Джо Байден, попри звіт про його слабку пам’ять, намагається продемонструвати, що запам’ятає кожного, хто суне палки в колеса процесу допомоги Україні. Дональд Трамп у своєму популізмі дійшов до погроз країнам НАТО «заохочувати Путіна» до нападу на тих, хто недостатньо виділяє коштів на функціонування Альянсу. 45-й президент США продовжує конкурувати із здоровим глуздом, намагаючись досягнути максимальної впізнаваності.

Пострадянський простір

В Грузії пройшла рокіровка: прем’єр Іраклій Гарібашвілі очолив правлячу партію «Грузинська мрія», а її колишній лідер Іраклій Кобахідзе став прем’єр-міністром. Від перестановки доданків прагнення «мрійників» зберегти за собою владу за підсумками цьогорічних парламентських виборів навряд чи зміниться.

Президентка Молдови Мая Санду висловила сподівання на появу «геополітичної можливості» вирішити конфлікт з Придністров’ям у найближчому майбутньому. Перекладаючи з президентської на загальнозрозумілу, вона сподівається, що Росія стане настільки слабкою, що не зможе зашкодити процесу реінтеграції Молдови, адже самостійність Тирасполя – широко відомий міф. Еволюція позиції Санду протягом двох останніх років обумовлена початком переговорів про вступ Молдови до ЄС та прийдешніми президентськими виборами.

Росія та її міньйони

Інтерв’ю Владіміра Путіна Такеру Карлсону стало сенсацією виключно в інтерпретації російської пропаганди. Господар Кремля жваво розповідав власні версії історії України та Росії, знайшовши вдячного та зацікавленого слухача. Збоку це нагадувало рімейк ще радянської програми «Очевидне – неймовірне», за виключенням того, що путінська маячня не мала і не може мати дотичності до науки. Втім, пропагандистський запал Путіна не врятував Бориса Надеждіна від відмови реєстрації кандидатом у президенти Росії. Очевидно, аби уникнути несподіванок в процесі накачування результатів перевиборів Путіна у середині березня.

Міжнародні цікавинки

Президентка Угорщини Каталін Новак була змушена подати у відставку через скандал навколо помилування педофіла. Її перебування на чолі Угорщини тривало менше двох років.

Тим часом колишній прем’єр Фінляндії Олександр Стубб став президентом країни, його інавгурація пройде 1 березня.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав членів Альянсу готуватися до десятиліть протистояння з Росією, і ця позиція видається доволі реалістичною.

Автор: Євген Магда, політолог, директор Інституту світової політики.

Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на офіційні сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах.

Джерело