В парламенті Естонії відкрилася виставка «Талліннський Ноїв ковчег»

В парламенті Естонії відкрилася виставка «Талліннський Ноїв ковчег»

У Рійгікогу відкрилася виставка «Талліннський Ноїв ковчег», присвячена домашнім улюбленцям, котрих намалювали українські діти, чиї питомці залишилися на Батьківщині і до яких вони сподіваються колись повернутися. Незважаючи на те, що малюнки досить сумні для дорослих, малювання мало терапевтичний вплив на дітей.

Ідея організації виставки та своєрідної арт-терапії зародилася у керівника Українського культурного центру Анатолія Лютюка, коли він почув, як діти розповідають історії про свої домівки та тварин, які залишилися в Україні через російську агресію.

Автори робіт родом із різних регіонів України, тому їхні малюнки також по-різному відображають спогади про Батьківщину. Наприклад, одна дитина намалювала свого кота на темному тлі, який на перший погляд виглядав як снігопад.

«Тоді Анатолій сказав: “Ой, такий гарний кіт, а він у хуртовину потрапив чи що з ним трапилося?”. Дитина відповіла, і двоє її друзів, так би мовити, підтвердили, що це не сніг, а це падають фосфорні бомби. А відомо, що фосфор неможливо загасити, і діти цього дуже боялися», – сказала перекладачка Катя Новак.

Оскільки багато членів сімей дітей досі перебувають в Україні, зокрема на окупованих росією територіях, самі митці про свою творчість не розповідають. Проте їхні керівники підтверджують, що хоча завдання на перший погляд здавалося складним, насправді діти були в захваті. Це підтверджують яскраві кольори, які використовувалися в роботах.

Лютюк також змайстрував дерев’яні фігурки свійських тварин, які допомагають дітям відчути зв’язок із рідним містом та зберегти надію на повернення додому.

На виставці представлено близько 60 малюнків. «Але це тільки початок, бо далі ми поїдемо до Нарви, Тарту та інших міст Естонії. Ми плануємо з цим корабликом їздити різними країнами, де є українські діти-біженці», – зазначив Анатолій Лютюк.

Виставку буде тривати в конференц-залі Рійгікогу до 22 лютого.

Джерело: Центр української культури у Таллінні

Джерело