Енергетична незалежність — один із пріоритетів Плану дій Уряду на 2024 рік

Енергетична незалежність — один із пріоритетів Плану дій Уряду на 2024 рік

«Ключова реформа в цій сфері — імплементація європейських правил, а також повна інтеграція з Європою», – зауважив Премʼєр міністр України Денис Шмигаль.

«Будемо розвивати “розумні мережі”, продовжимо децентралізацію енергосистеми, будемо вкладати кошти в енергоефективність та “Зелений курс” України», – зазначив очільник Уряду України.

«Ми з командою Держенергоефективності і надалі наполегливо працюватимемо над адаптацією законодавства в сфері енергоефективності та альтернативних видів палива до вимог ЄС, створенням стимулюючих інструментів, щоб «зелена» відбудова, декарбонізація та енергоефективна трансформація стали якісною і практичною стороною життя країни і кожної громади», – прокоментувала Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва.

Для цього Держенергоефективності вже має ряд інструментів, завдяки яким буде можливо підтримати регіони та бізнес у впровадженні енергоефективних проєктів під час відбудови. А саме:

Фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації України, який з 1 квітня п.р. буде наповнюватися за рахунок втілення європейського принципу «забруднювач платить» і має стати джерелом коштів на енергоефективні проєкти у різних секторах економіки;

Українську національну платформу декарбонізації #UANDP, де громади, населення і бізнес зможуть отримувати нові знання та навички, доступ до бази технології і обладнання від світових виробників, фахові консультації і підтримку для реалізації енергоефективних і «зелених» проєктів;

Регіональні офіси енергоефективності та декарбонізації – центри взаємодії та практичної роботи з громадами над проєктами: від їх розробки та супроводу на усіх етапах до реалізації та моніторингу результатів;

Ряд законодавчих ініціатив, які сприятимуть розвитку ринків енергії з альтернативних видів палива, впровадженню високоефективної когенерації, тощо.

Також приділятимемо увагу стимулюванню впровадження систем енергоменеджменту, механізмів реалізації ЕСКО-проектів, тощо.

«Маючи чітку візію і усвідомлюючи державні пріоритети, продовжуємо роботу та ставимо чіткі і амбітні цілі на цей рік!», – зазначила Ганна Замазєєва.

Джерело: Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України

Джерело