Природоохоронці б’ють на сполох щодо плану масового розорювання земель

Природоохоронці б’ють на сполох щодо плану масового розорювання земель

«Усю природу під ріллю!» – саме так можна описати оприлюднений нещодавно «Пріоритетний план дій Уряду на 2024 рік».

Ним передбачається розробка й подання до Верховної Ради законопроєктів, які:

▪️ Дозволять землевпорядникам самостійно вносити межі земельних ділянок у кадастр без контролю.

▪️ Примусять громади продати всі пасовища та сіножаті під ріллю.

▪️ Дозволять ліквідувати шматки природи між полями в рамках консолідації земель.

А ще уряд планує «закупити до 125 000 тонн пшениці або кукурудзи й відправити її як гуманітарну допомогу державам Африки та Азії».

При цьому Міндовкілля, Мінагрополітики та чиновники Кабінету Міністрів України «забули», що ще з 2020 року вони мають розробити постанову про особливості використання земель під торфовищами. І що Закон «Про основі засади державної екологічної політики до 2030 року» вимагає не збільшувати площу ріллі, а навпаки щорічно зменшувати!

Невже інтереси держав Африки та Азії нашому Уряду важливіші за збереження рідної природи та євроінтеграції? Бо в ЄС все навпаки – найближчим часом очікується ухвалення EU Nature Restoration Law, який встановлює обов’язок країн-членів відновлювати природу!

Чи можливо це відбувається тому, що чинний Міністр аграрної політики та його перший заступник – вихідці з аграрного бізнесу?

Природоохоронці будуть уважно слідкувати за процесом розробки вищевказаних законопроєктів і боротись, аби не допустити їх ухвалення.

Крім того, зовсім скоро на сторінці Української природоохоронної групи у Facebook буде проведено вебінар для охочих навчитися зберігати степи, луки та самосійні ліси в своїй громаді від розорювання.

Джерело: Українська природоохоронна група

Джерело