Екодія та інші організації громадянського суспільства закликають ЄС та G7 припинити фінансування мілітаризації росії

Екодія та інші організації громадянського суспільства закликають ЄС та G7 припинити фінансування мілітаризації росії

Європейський Союз та G7 повинні посилити контроль над ключовими джерелами доходів Росії від експорту викопного палива, заявляють понад 280 європейських, міжнародних та українських неурядових організацій у спільному публічному зверненні до лідерів ЄС та G7.

У той час як Україна відзначає трагічну річницю двох років повномасштабного вторгнення, існує очевидна необхідність заборонити імпорт російського ЗПГ та закрити всі лазівки в існуючих санкціях, щоб запобігти подальшій ескалації російської агресії в Європі за межами України. Фінансова підтримка України з боку ЄС та G7 є значно меншою у порівнянні з надходженнями до російської військової скарбнці від поточного експорту викопного палива.

Зараз вкрай важливо повністю припинити фінансування російської військової машини коштом імпорту викопного палива, що все ще залишається сумною реальністю.

На знак солідарності з українським народом, групи громадянського суспільства вимагають від G7 та ЄС:

  • Жорстко контролювати цінове обмеження на російську сиру нафту та нафтопродукти та знизити граничні ціни.
  • Запобігти подальшому розширенню Росією “тіньового флоту” небезпечних, практично незастрахованих і непідзвітних старих танкерів, що працюють через незаконні та сумнівні схеми управління і не мають прозорості щодо кінцевих власників.
  • Закрити “лазівку через нафтопереробку“, яка дозволяє країнам ЄС та G7 імпортувати нафтопродукти – переважно дизельне, авіаційне паливо та бензин – вироблені з російської нафти на нафтопереробних заводах у третіх країнах, таких як Індія, Туреччина чи ОАЕ.
  • Повністю заборонити імпорт зрідженого природного газу (ЗПГ) з Росії та його перевалку в європейських портах для експорту в інші країни.
  • Вжити рішучих заходів для скорочення споживання нафти та газу та припинення залежності від їх імпорту, щоб обвалити російську економіку війни.
  • Федеральний бюджет Росії на 2024 рік демонструє приголомшливий перерозподіл ресурсів на корсить військово-промислового комплексу, безпрецедентний з радянських часів. Вражаюча зміна в структурі бюджету, третина якого присвячена військовим витратам, підкреслює тривожну ескалацію агресії.

    У 2024 році бюджет “національної оборони” Росії зростає до 10,775 трильйона рублів (110 мільярдів доларів), що на 70% більше, ніж у 2023 році, більш ніж удвічі більше, ніж у 2022 році, і втричі більше, ніж у довоєнному 2021 році.

    З початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Росія отримала понад 600 мільярдів доларів прибутку від експорту викопного палива. Росія поспішає розробляти нові сибірські та арктичні газові родовища СПГ.

    Експорт нафти та газу оплачує подальшу мілітаризацію Росії, що означає небезпечний шлях до посилення конфлікту, ескалації за межами України та загрожує майбутньому демократії та верховенства права в світі.

    Проте, якщо міжнародні санкції проти російської індустрії викопного палива будуть збережені та суворо дотримуватися, Міжнародне енергетичне агентство прогнозує, що плани Кремля подальшої енергетичної експансії зазнають краху, а прибутки від видобутку нафти та газу можуть впасти на 40-50% до 2030. 

    “Сьогодні Україна в смертельній небезпеці через російське вторгнення, а світ у вогні через надзвичайну кліматичну ситуацію. Обидві кризи підживлюються розповсюдженням російської нафти та газу. Європа та G7 повинні колективно заборонити імпорт російського викопного палива, закрити всі лазівки в санкціях і прискорити енергетичний перехід темпами військового часу з належними інвестиціями у відновлювані джерела енергії та енергоефективність. Нам потрібно більше утеплених будинків, більше сонячних панелей і теплових насосів, щоб перемогти Путіна, відбудувати Україну зеленою та створити кращий світ, вільний від тиранії викопного палива”. – Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики Центру екологічних ініціатив “Екодія”.

    Цього тижня виповнюється два роки з початку повномасштабної війни Росії проти України, і настав час для нових санкцій і дій з боку ЄС та країн G7. Для збереження стабільності та безпеки в усьому світі необхідно змусити Росію зупинити загарбницьку війну, і політичні лідери повинні діяти вже зараз, щоб це сталося.

    Джерело: Екодія

    Джерело