Українців закликали рятувати дерева від варварської обрізки крон: яка небезпека

Українців закликали рятувати дерева від варварської обрізки крон: яка небезпека

Деякі дерева не витримують кронування і одразу гинуть, а інші – відрощують нову аварійну крону

Українців закликали долучатися до порятунку дерев від кронування, або ж топінгу, під час якого з них зрізають всі гілки, залишаючи лише стовбур.

Такий популярний догляд призводить до того, що дерева стають небезпечними і зазвичай швидко гинуть, повідомляє “Інститут розвитку міст” у Facebook.

Щоб врятувати дерева від такої варварської практики українцям радять:

  • переконатися, що дерево росте не на приватній території, адже власник має право робити з ним все що завгодно;
  • зафіксувати обрізку на фото та відео та викликати поліцію;
  • звернутися до Державної екологічної інспекції щодо вже знищенних дерев. Екоінспектори мають накласти на порушника штраф та звернутися до правоохоронців. Також можна самостійно написати заяву в поліцію;
  • звернутися до комунальних органів, які виконують інспекцію благоустрою, наприклад до “Муніципальної варти”.
  • “Проте таку обрізку самі виконавці або навіть інспектори можуть класифікувати як омолоджувальну. Згідно з сучасними практиками догляду за кроною такої обрізки не існує, але її можна знайти в нашому законодавстві – зокрема це поняття описано в “Правилах утримання зелених насаджень в містах України” (Наказ №105)”, – розповіли у повідомленні.

    Однак в “Інституті розвитку міст” додали, що законодавство дозволяє омолоджувальну обрізку лише у випадку всихання крони, протягом декількох років. Окрім того, її можна застосовувати лише до певних видів дерев.

    “Процес боротьби за дерева часто непростий і не миттєвий”, – попередили у повідомленні.

    Зазначається, що деякі дерева не витримують кронування і одразу гинуть, а інші – відрощують нову крону. Проте нові гілки мають погане кріплення і їх може зламати навіть помірний вітер. Без крони дерево втрачає листя, а отже й здатність виробляти для себе поживні речовини у процесі фотосинтезу. Окрім того, через великий зріз в організм рослини потрапляють гриби та бактерії і дерево починає перетворюватися на труху.

    Джерело: Екополітика

    Джерело