Магда. СвітОгляд. 15-21 лютого

  • Автор допису:

Мюнхенська конференція з питань безпеки отримала несподіваний «привіт». Єнс Столтенберг зробив важливе геополітичне відкриття. «Зернова криза» на польсько-українському кордоні триває.

Європейський Союз.

Урсула фон дер Ляєн має наміри вдруге балотуватися на посаду президента Європейської Комісії. Ця жінка виглядає органічно у топі світової політики, а її можливість претендувати на посаду генеральної секретарки НАТО заблокував ніхто інший як канцлер Німеччини Олаф Шольц. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель закликав менше коливатися у питаннях підтримки України. Цікаво, чи почують його колеги з Євросоюзу.

Німеччина та Франція підписали безпекові угоди з Україною, які фактично фіксують обсяги цьогорічної фінансової та військової допомоги, проте швидше є тактичними кроками, які мають на меті підсолодити пігулку невизначеності майбутніх перспектив вступу до НАТО, яку Україна ризикує скуштувати на Вашингтонському саміті Північноатлантичного альянсу.

«Зернова криза» на польсько-українському кордоні триває. Володимир Зеленський вирішив спробувати розв’язати її через доручення Денису Шмигалю «переговорити» з Дональдом Туском. Проте насправді ситуація на кордоні нагадує чиряк, біль та вигляд якого сигналізує про проблеми у двосторонніх відносинах Польщі та України, які треба лікувати спільними зусиллями.

США та Британія.

Джозеф Байден заявив, що росіяни зуміли захопити Авдіївку через брак снарядів у ЗСУ, вирішивши у такий спосіб прискорити досягнення результату у дискусії про надання Україні допомоги з боку США. Камала Гарріс у Мюнхені провела спільний захід з Володимиром Зеленським, запевнивши у непохитності американської підтримки.

Цікаво, що Дональд Трамп, який програв судовий процес зі звинувачення у шахрайстві, який обійдеться йому у понад 300 мільйонів доларів, запропонував надавати Україні допомогу в кредит. Пропозиція цілком вписується в modus operandi головного претендента на повернення до Овального кабінету від Республіканської партії. Не виключено, що вона стане предметом обговорення у Конгресі.

Пострадянський простір.

Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян наголосив, що його країна не є союзницею Росії. Доволі показова заява на фоні зустрічі вірменського лідера з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, під час якої сторони обговорили перспективи просування до підписання мирного договору.

У Молдові знайшли залишки двох «шахедів». Це вже не перший подібний випадок, проте системи ППО у країні практично не існує, тому вірогідним є подальше використання її території для транзиту до цілей в Україні.

Росія та її міньйони.

Кремль масштабно святкує захоплення Авдіївки, намагаючись піднести цей факт як масштабний військовий успіх. Інформаційна картина формується у такий спосіб, щоб скласти враження, ніби особисто Владімір Путін командував штурмом. Заради цього той відвідав відомий «Урадвагонзавод» та продовжив нести маячню про нацистів в Україні.  Типовий військовий вождь кремлінів, що тут скажеш.До речі, розстріли українських військовополонених – це не лише воєнні злочини, але і очевидні елементи розхитування ситуації всередині українського суспільства. До того ж у Москві тішаться показовим вбивством в Іспанії колишнього вертольотника Максима Кузьмінова, який у серпні минулого року перегнав Мі-8 на український аеродром.

Лукашенко знайшов двох «диверсантів» на білорусько-українському кордоні, які дозволили влаштувати черговий пропагандистський шабаш. У такий спосіб самопроголошений президент Білорусі підвищує власну значущість та тамує страх перед можливими діями Кремля у РБ.

Міжнародні цікавинки.

Продовжуючи власну тезу про необхідність готуватися до довгого протистояння з Росією, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю Радіо Свобода  висловив переконання, що Україна зможе використовувати отримані від членів Альянсу F-16 для ударів по військових об’єктах на території РФ.

Цій заяві Столтенберга передувала Мюнхенська конференція з питань безпеки, у кулуарах якої, на думку багатьох учасників, панувало передчуття великої війни, яку може розпалити Росія. Смерть Алєксєя Навального, яку в Росії, схоже, підгадали під поважне зібрання у столиці Баварії, створила відповідний інформаційний фон. Юлія Навальна намагалася поєднати прийняття співчуттів з першими самостійними кроками у політичній кар’єрі.

Денис Шмигаль побував з візитом у Японії, де у нього практично не було проблем, адже Токіо послідовно підтримує Україну ще з часів ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Автор: Євген Магда, політолог, директор Інституту світової політики.

Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на офіційні сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах.

Джерело