Магда. СвітОгляд. 22-28 лютого

  • Автор допису:

Еммануель Макрон розпочав боротьбу за статус політичного лідера Старого Світу. Європейський Парламент схвалив виділення Україні 50 мільярдів євро за програмою Ukraine Facility. У Придністров’ї спробували підняти власну значущість.

Європейський Союз

Еммануель Макрон перебуває на другій каденції президента Франції, тому може робити більш гострі заяви. Його припущення про можливість відправити французькі війська до України було зроблено після скликаної Парижем наради європейських лідерів стосовно перебігу російсько-української війни. Французький президент у такий спосіб розпочав боротьбу за статус неформального політичного лідера Європи на тлі наявності Іноземного легіону, відмови канцлера Шольфа надати Україні ракети Taurus та поступової втрати емпатії до України багатьма європейськими країнами. Політична криза всередині США також відіграє роль у пожвавленні позиції президента Макрона.

Йому, очевидно, доведеться конкурувати за лідерство з Урсулою фон дер Ляєн, яка разом з кількома європейськими прем’єром та шефом уряду Канади Джастіном Трюдо побувала у Києві на другу річницю широкомасштабного вторгнення Росії. Президентка Єврокомісії, як відомо, претендуватиме на другий термін на своїй посаді, і питання розширення Європейського Союзу є одним з елементів передвиборчої програми Європейської Народної партії. Відтак рішення Європейського Парламенту про затвердження програми підтримки України Ukraine Facility

Зустріч прем’єрів Вишеградської четвірки у Празі продемонструвала, що всередині альянсу центральноєвропейських країн є суттєві розбіжності стосовно підтримки України. Натомість у Польщі акти цілеспрямованого вандалізму стосовно українського зерна, яке транзитом мало перетинати територію країни, тривали. На жаль, комунікація польських та українських урядовців поки триває в режимі монологів, а не діалогу.  Дональд Туск оголосив про готовність підтримувати Україну, але не за рахунок цілих галузей польської економіки. Міністр закордонних справ Радослав Сікорський запропонував повернутися до правил торгівлі України продовольством з ЄС, які існували до широкомасштабного вторгнення РФ. Це свідчить, що у Старому Світі також не були готові до тривалої війни з Росією, тягар якої несе на собі Україна. Візит до Києва болгарської урядової делегації на чолі з прем’єром Ніколаєм Денковим хіба що відтінив ситуацію.

Зауважимо, що угорський парламент ратифікував заявку Швеції на вступ до НАТО, фактично відкривши країні шлях до офіційного приєднання до Альянсу вже цієї весни. Це означає не лише посилення можливостей НАТО за рахунок потужного оборонно-промислового комплексу країни, яка традиційно була нейтральною, але і перетворення Балтійського моря на внутрішнє озеро країн НАТО.

США та Британія

Американські конгресмени повернулися з канікул та зустрілися з Джозефом Байденом, адміністрація якого практично щоденно закликає ухвалити рішення про підтримку України. Проте спікер Палати представників Майкл Джонсон продовжує політично маневрувати, здійснюючи доволі цинічний політичний торг. Дональд Трамп натомість виграв праймеріз у рідному штаті його головної конкурентки Нікі Гейлі – Південній Кароліні. Це означає, що фактор рішення Верховного Суду стосовно можливості вилучати прізвище Трампа з бюлетенів для голосування на президентських виборах набуває все більшого звучання.

Пострадянський простір

З’їзд депутатів всіх рівнів самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки нагадав Європі про існування цього повністю залежного від Росії шматочка території, який вже понад 30 років Кремль використовує для маніпуляцій у регіоні. Нема нічого дивного у тому, що придністровці не попросилися до складу РФ, адже подібне прохання отримало б не лише жорстку реакцію з боку Кишиніва, але і цілком можливе звернення Маї Санду по допомогу до ЗСУ. Кремлю подібний варіант розвитку подій зараз невигідний, однак це не означає, що Молдову залишать у спокої.

Росія та її міньйони

Путін продовжив формування іміджу військового вождя, здійснивши політ на стратегічному бомбардувальнику Ту-160м. Навіть дивно, чому російська пропагандистська машина не повідомила, що кремлівський диктатор розмірковував над запуском ракети по Сполучених Штатах. Кумедне у своїй плюгавості путінське альтер его на прізвище Медведєв вичавило з себе заяву про «російські міста» Київ та Одесу.

У Білорусі пройшла пародія на вибори до парламенту, у якому не буде хоча б мінімально опозиційних до Лукашенка кандидатів. З депутатів місцевих рад, яких призначили 25 лютого, трохи згодом буде сформовано Всебілоруські народні збори – інструмент політичного маневру для Лукашенка, який оголосив про наміри балотуватися наступного року на президентських виборах. Нагадаю, що у липні 2024 року виповниться 30 років його безперервному перебуванню при владі у Білорусі, що є європейським рекордом для країн, де керівників обирають хоча б формально.

На жаль, білоруські демократичні сили не використали шанс провести вибори до Координаційної Ради паралельно з парламентськими виборами на території Білорусі. Тому їм доведеться чимало попрацювати над піднесенням впливу майбутнього складу КоордРади, потрапити до якої для білоруських активістів, як видається, буде легко, а от ухвалювати рішення – не дуже.

Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін в етері «Россия 24» заявив про зосередження понад 100 тисяч українських військових на кордоні з Білоруссю. При цьому Хренін «забув», як у лютому 2022 року запевняв свого українського колегу Олексія Резнікова, що жодного вторгнення з території Білорусі бути не може.

Міжнародні цікавинки

Двоє активних коментаторів подій російсько-української війни – Папа Римський Франциск та президент Туреччини Реджеп Ердоган – кожний у власний спосіб закликали про повернення сторін російсько-української війни до переговорів. Пекін також має намір повторити вояж Лі Хуея столицями учасників протистояння та зацікавлених акторів. Між тим бойові дії не вщухають.

Автор: Євген Магда, політолог, директор Інституту світової політики.

Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на офіційні сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах.

Джерело