Владика Сепан Меньок, екзарх Донецький УГКЦ: І знову я хочу вернутись до повчань італійського християнського філософа Антоніо Розміні-Сербаті.

Владика Сепан Меньок, екзарх Донецький УГКЦ

І знову я хочу вернутись до повчань італійського християнського філософа Антоніо Розміні-Сербаті.

Я про нього зовсім нічого не знав, але, коли познайомився з його поглядами, то щось нагадало мені Ігнатія Лойолу — засновника ордену оо. Ісусовців. Це від них прийшло знамените гасло: «Робити все на славу Божу і спасіння людських душ». Що тут ще можна додати? Це основна програма будь-якої людини, яка вірує в Бога і хоче духовно зростати. Ісусовці, або, як їх ще називали, єзуїти, також мали особливий обіт послуху Святійшому Отцеві. Було таке твердження, що, якби Папа наказав їм сідати на корабель без вітрил, вони без вагань сіли б на нього.

Ось які ще максими подає нам Антоніо Розміні-Сербаті.

Їх, крім першої, яку ми вже згадували, є ще п’ять.

1. Спрямовувати свої думки та дії на збільшення слави Христової Церкви.

2. Перебувати в цілковитому спокої відносно того, що відбувається навколо нас, довіряючи Божому Провидінню у відношенні до Христової Церкви, працюючи на її благо за Божим покликом.

3. Повністю довіритись Божому Провидінню.

4. Всім серцем визнавати власну недосконалість.

5. Намагатися в дусі мудрості впорядкувати своє життя.

Як бачимо, після прослави Бога і служіння Богові він подає другий крок — збільшення слави Христової Церкви.

В мене з цього приводу також завжди була своя думка, яку я часто повторював: «Знайшовши Бога — знайдіть Христову Церкву».

Наше освячення ні на йоту не може просуватись вперед без співпраці з такою установою, яку заснував сам Ісус — Церквою Христовою. Вона Наречена Христова і саме в Ній знаходяться найнеобхідніші дари, які необхідні для нашого спасіння. Святі Тайни, які установив Ісус Христос — це як джерела чудотворної води, з яких випливають найнеобхідніші ласки Божі. Хтось каже: мені Церква не потрібна. Глибоко помиляється. Святий Дух у всій повноті через уділення Святих Тайн, які подає Христова Церква, діє в нас. Іноді мені жаль протестанські течії, які вже євангелізовані, але розбиті на різні «деномінації» і не розуміють, що без Церкви Христової вони полишені особливих дарів Святого Духа, а також позбавлені Святих Тайн, тому що у них немає Тайни Священства.

Що б ми робили без Святої Тайни Хрещення, яка відкриває двері до інших Святих Тайн?.. Без Святої Тайни Миропопомазання, яка робить нас воїнами Христовими і дає сміливість визнавати свою віру?.. Без Святої Тайни Покаяння, в якій милосердний Господь через руки священника відпускає нам гріхи?.. Що б ми робили без Святої Літургії, де Ісус приноситься в безкровний спосіб у жертву і уділяється нам руками священника в Пресвятій Тайні Євхаристії?.. Сам Ісус Христос говорить: «…якщо Церкви не слухає, хай буде тобі як поганин і митар» (Мат.18.17)

Христову Церкву обов’язково потрібно знайти, і триматись її як корабля, який везе нас у правдивий порт нашого спасіння.

Церква Христова є у трьох вимірах, або станах. Подорожуюча, видима — це ми, які живемо на землі. Прославлена — святі в небі, які завершили свою подорож. Терпляча — душі в чистилищі. Головою цієї Церкви є Христос. Головою видимої, або подорожуючої, Церкви є Вселенський Архієрей — Папа Римський. Цю церкву доручив апостолові Петрові і його наступникам сам Ісус Христос: «Я також кажу тобі, що ти — Петро, й на цьому камені Я побудую Свою церкву, і сили пекольні не переможуть її» (Мат 16.18).

Джерело

#УГКЦ #Церква #Степан_Меньок #роздуми