Про історію сестер-служебниць, покликання та підпілля Церкви: у КТДС відбулась конференція із с. Ольгою Трембач, ССНДМ

У понеділок, 4 березня 2024 року, в стінах Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ відбулася конференція на тему «Історія заснування Згромадження сестер Служебниць», яку провела с. Ольга Трембач, ССНДМ.

Про історію сестер-служебниць, покликання та підпілля Церкви: у КТДС відбулась конференція із с. Ольгою Трембач, ССНДМ

Зустріч розпочав протоієрей Інокентій Волошин, котрий представив сестру Ольгу. Перша частина конференції була присвячена життєвому шляху сестри, її формаційному процесу у монастирі, труднощам молитовного життя у часи підпілля та професійній діяльності.

Пізніше с. Ольга розповіла про історію Згромадження сестер Служебниць та згадала їхню засновницю — преподобну Йосафату Гордашевську. Монахиня пригадує, як остаточно вирішила прийняти постриг у монастирі Сестер Василіянок і про те, як отці Єремія Ломницький та Кирило Селецький вирішили створити нове жіноче Згромадження сестер

Служебниць Непорочної Діви Марії. Особливістю новоствореної монашої родини було те, що вона з самого початку мала бути місійною, а не клявзурованою (тобто не цілковито замкнене від світу та зосередження на молитві).

Конференція також підкреслила активну діяльність Згромадження, таку як проведення щонеділі читання Життя святих та іншої релігійної літератури для розвитку духовності та моральності серед сільського населення. Сестра Йосафата приділяла увагу також утриманню та обслуговуванню церков, а також відвідуванню бідних, щоб допомогти їм молитвами, добрим словом та милостинею.

Наприкінці конференції сестра Ольга поділилася своїм досвідом роботи в Апостольській нунціатурі, зокрема загальними нормами етичної поведінки, які є важливими у житті кожної людини, зокрема майбутніх священників. На завершення конференції черниця поспілкувалася із братами у форматі «запитання – відповідь» та подякувала кожному за їхнє покликання до священства.

Медіа-центр КТДС

Пресслужба Київської Архиєпархії

Джерело