У Всесвітній день енергоефективності на Львівщині вчилися заощаджувати Божі дари

У Всесвітній день енергоефективності на Львівщині вчилися заощаджувати Божі дари

5 березня, з нагоди Всесвітнього дня енергоефективності, в с. Звертів, Куликівської селищної громади, Львівського району відбулася екологічна місія на тему: «Енергоефективність та енергозбереження». На запрошення адміністратора храму св. Симеона Богоприємця о. Романа Кравця парафію в цей день відвідав о. Юрій Годісь, голова екологічної комісії Сокальсько-Жовківської єпархії.

Як кожна добра справа починається з молитви, так і цього разу священники, разом з парафіянами у храмі помолилися Молебень до «Бога Творця». Під час проповіді о. Юрій розповів вірним про важливість бережного ставлення до енергоресурсів та відповідального ставлення до всього живого, зачитав еко-декалог Блаженішого Святослава і детально проаналізував кожну його заповідь, роз’яснюючи вірним суть екологічного гріха з окремим акцентом на підпалах сухої трави та сухостоїв. Священик закликав усіх присутніх стати апостолами, які будуть голосити і свідчити іншим про важливість життя в гармонії з природою, не забруднювати її, вчити своїх дітей і внуків цінувати красу Богом сотвореного світу, а також разом з ними під час спільних прогулянок звертати увагу на красу сотвореної природи через любов Творця до свого створіння.

На завершення о. Юрій подарував банер проти підпалів, щоб він у тихий спосіб промовляв до сумління кожного, хто буде йти до храму на молитву.

У Всесвітній день енергоефективності на Львівщині вчилися заощаджувати Божі дари

Після молитви в храмі священники завітали до Звертівського дитячого садочка де їх зустріла завідувачка Вовк Зіновія Павлівна і запросила на зустріч з діточками. Після спільної молитви о. Юрій разом з дітками прочитали еко казку про врятований ліс завдяки сміливості їжачка на ім’я Гачок. За енергійну участь кожен учасник отримав еко призи. На завершення зустрічі всі спільно подивилися мультик про лісових друзів, які навчили діток бережно ставитися до природи.

Наступним етапом екомісій була зустріч з учнями 1-9 класів Звертівської ЗЗСО І-ІІст. на екоуроках. Першими азам енергоефективності та енергозбереження навчалися учні молодших класів, які вивчали види енергії, відновлювальні і не відновлювальні джерела енергії і в цьому їм допомагав промінчик Енергійко, та його друзі із навчального посібника «Я і Енергія». За свою активність під час уроку, учні отримали екоподаруночки. Наприкінці уроку всі спільно подивилися мультик про енергозбереження та пригоди супер агентів: «Люміка» та «Светіка», які врятували Землю від знищення, та навчили дітей правильно використовувати електроенергію.

У Всесвітній день енергоефективності на Львівщині вчилися заощаджувати Божі дари

Учні старших класів дізналися про енергетичні виклики та важливість плекання культури енергоефективності основуючись на Божих чеснотах: вірі, надії, любові, а також засвоїли кардинальні чесноти: мудрість, справедливість, мужність та поміркованість, завдяки яким ми маємо змінювати своє ставлення до природи, та своїх повсякденних звичок. За допомогою тематичного відеоролика діти змогли збагнути відмінність між енергозбереженням та енергоефективністю. За свої відповіді і активність підчас уроку, учні отримували екопризи.

Після завершення уроків, усі присутні обмінялися емоціями і постановили відповідально ставитися до Богом сотвореного світу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело