Магда. СвітОгляд. 29 лютого – 8 березня

  • Автор допису:

Володимир Зеленський опинився у центрі подій світової політики. Дональд Трамп отримав дозвіл балотуватися у президенти без обмежень і тріумфував під час СуперВівторка. Владімір Путін перетворив президентське послання на суміш залякування України та Заходу і атракціону передвиборчої щедрості. Швеція офіційно стала 32-м членом – НАТО.

NB

 Володимир Зеленський разом з грецьким прем’єром Кіріакосом Міцотакісом опинився неподалік епіцентру ракетного удару в Одесі. Хоча у кортежах політиків ніхто не постраждав, кілька місцевих мешканців загинули та отримали поранення. Цікаво, що реакція Греції виявилася напрочуд млявою, тамтешній МЗС навіть не викликав російського посла для висловлення обурення.

Президент особисто домовився з Британією про готовність прийняти Валерія Залужного послом на Туманному Альбіоні. Про це, порушивши норми дипломатичного етикету, повідомив український МЗС. Для людей непідготовлених це виглядає як прояв батьківської турботи з боку Зеленського, проте прагматики розуміють, що її основа – політичні ревнощі Зеленського та його офісу до Залужного. Справді, його не варто тримати на лаві запасних, створюючи нездорові тенденції всередині Сил оборони України, проте анонс призначення, що межує з демаршем на адресу союзника, виглядає щонайменше дивним. Валерій Залужний в разі призначення буде найбільш рейтинговим послом в історії незалежної України.

Переговори президентів Туреччини та України в Анкарі 8 березня виявилися непростими. Реджеп Ердоган активно просуває ідею мирної конференції за участю Росії, Володимир Зеленський сприймає її скептично. Обмін аргументами за зачиненими дверима був, якщо вірити виразу обличь обох політиків під час пресконференції, складним та інтенсивним.

Європейський Союз

Провідна політична сила Старого Світу – Європейська народна партія –  провела у Бухаресті свій конгрес, на якому представила свій маніфест на майбутніх 5 років. Серед цілей ЄНП – розширення Європейського Союзу, тому у столиці Румунії побували українські політики Петро Порошенко та Юлія Тимошенко, президентка Молдови Мая Санду, лідерка білоруських демократичних сил Світлана Тихановська. ЄНП має намір приділяти більше уваги питанням оборони, цифровізації та екології, сподіваючись утримати домінуючі позиції під час виборів до Європарламенту на початку червня поточного року. Склад Європарламенту, який завершує каденцію, пообіцяв підтримувати Україну до перемоги над Росією.

Тим часом Еммануель Макрон продовжує розігрувати українську карту, продовжуючи демонструвати рішучість щодо можливого спрямування французьких військ в Україну. Закликавши німців «не бути боягузами» та провівши політичні консультації з лідерами парламентських сил, президент Франції вийшов на перший план серед політиків Заходу. Обігнав його лише чеський колега Петр Павел, ініціатива якого про закупівлю 800 тисяч артилерійських снарядів для ЗСУ дозволила врятувати обличчя європейській політиці у частині підтримки України реальними справами, а не словами.

Відзначу популярність «німецького військового аудіо», на якому високопоставлені військові бундесверу обговорювали перспективи руйнування Керченського мосту ракетами Taurus. З огляду на те, наскільки «вчасно» воно з’явилося, за його витоком та поширенням стоять російські спецслужби, для яких захист улюбленого інфраструктурного об’єкту Путіна залишається пріоритетом.

Тим часом на польсько-українському кордоні без змін. Уряд Туска не може вгамувати протестувальників, які 6 березня вирішили продемонструвати м’язи біля Сейму. Сутички з поліцією у середмісті Варшави можуть стати переломним моментом для сприйняття цих виступів польським суспільством, хоча просто так позбавитися настільки «смачної» теми буде непросто. На жаль, ознак польсько-українського діалогу на рівні нехай не влади, а хоча б представників експертної спільноти небагато. Прагнення Дональда Туска накласти ембарго на імпорт сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі виглядає не надто своєчасним.

США та Британія

Верховний Суд США дозволив Дональду Трампу повноцінно брати участь у президентських перегонах. Це повідомлення напередодні супервівторка помітно надихнуло команду Трампа, і він здобув переконливу перемогу. Його остання конкурентка Нікі Гейлі відмовилася від продовження боротьби за висування кандидаткою у президенти від Республіканської партії, вирішивши не закликати свої прихильників віддавати голоси Трампу.

Джозеф Байден також виграв супервівторок у середовищі Демократичної партії, проте його виступ перед Конгресом мав надто обмежений успіх. Полум’яні заклики досвідченого політика про необхідність допомогти Україні не зняли з порядку денного запитання про помилки та брак рішучості адміністрації Байдена після 24 лютого 2022 року. Проблема допомоги Україні, очевидно, однією з ключових для президентської кампанії.

Пострадянський простір

Росія продемонструвала готовність продовжувати тиск на Молдову: Путін сфотографувався разом з башканом Гагаузії (автономна область у складі Молдови) Євгенією Гуцул, яка перед тим поспілкувалася з Валентиною Матвієнко. Інформаційний та фінансовий супровід візиту Гуцул до Москви здійснює Ілан Шор, який переховується від молдовської Феміди. Міністр закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Міхай Попшой звинуватив Росію у веденні гібридної війни проти його країни, а Сергєй Лавров проіржав щось про демократію у Молдові.

Росія та її міньйони

Президентське послання Владіміра Путіна вчергове не відрізнялося новизною. Обіцянки добитися поразки України, «капітуляції неонацистів» та прагнення нав’язати Заходу вибір між «ядерним попелом» та переговорами – не нові. Зрозумілими є і численні обіцянки електорату, які чудово корелюють з забороною уряду РФ на півроку продавати бензин. Путіна та його заяв у світі бояться хіба що прихильники realpolitik, які не можуть собі уявити світ без Росії.

Клоунада у виконанні Дмітрія Медведєва продовжилася через його появу у френчі кольору електрик перед делегатами Всесвітнього фестивалю молоді. Нанополітик заявив, що Україна – це Росія та вивалив на вдячних слухачів ще чимало різномантіної маячні.

Міжнародні цікавинки

Швеція офіційно стала 32-м членом НАТО, чим продемонструвала помилковість дій Росії. Балтійське море фактично перетворилося на внутрішнє озеро Альянсу, а Росія буде змушена перекидати війська на північ власної території. Вже давно фраза «Путін всіх переграв» не звучала з настільки знущальною інтонацією.

Прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков пішов у відставку, як і передбачала коаліційна угода. Перед цим він побував у Києві (Болгарія почала відвантажувати Україні 100 БТРів) та зустрівся у Софії з Світланою Тихановською. Цікаво, наскільки успішною стане його рокіровка з Марією Габріель.

Петер Сійярто розповів РИА «Новости», що зустріч Віктора Орбана з Володимиром Зеленським відбудеться лише після виконання Україною всіх умов Будапешта. Що ж – не будемо втрачати оптимізму та сподівань на перемогу здорового глузду.

The Wall Street Journal вирішила нагадати про попередні Стамбульські домовленості квітня 2022 року між Росією та Україною. Журналісти видання роблять правильні висновки про запит Путіна на геополітичну кастрацію України. Причина появи документів, якими дуже любить розмахувати Владімір Путін, на шпальтах  WSJ зрозуміла: журналіст видання Еван Гершкович перебуває у російській в’язниці, і тривають переговори про його обмін.

Спеціальний представник КНР Лі Хуей здійснив поїздку за маршрутом Москва – Варшава – Київ для показового пошуку шляхів припинення «українського конфлікту», як називають неспровоковану російську агресію проти України в Пекіні. Не варто очікувати від цього вояжу прориву.

Автор: Євген Магда, політолог, директор Інституту світової політики.

Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на офіційні сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах.

Джерело