Українська держава Павла Скоропадського

Продовжуємо розгляд подій української революції в циклі програм Magistra vitae, особливо зосереджуючись на такому феномені, як Українська держава гетьмана П. Скоропадського з п. Іриною Телегуз, кандидатом історичних наук, доцентом кафедри історії та етнології України Українського державного університету ім. М. Драгоманова

Українська держава Павла Скоропадського

В минулій програмі радіослухачам було докладно розказано про підготовку та реалізацію приходу до влади Павла Скоропадського, проголошення Української держави. Тому, продовжуючи розмову, зосередилися на формуванні уряду, його персоналій та діяльності.

Особливо намагалися всебічно висвітлити період гетьманату враховуючи ті багаточисельні наукові дослідження, які зробили історики після 1991 р. та допомогти слухачам сформувати власне судження щодо значення державотворчих, політичних, соціальних, військових, міжнародних аспектів Української держави.

Розповіли про заходи гетьманату щодо розвитку економіки (відновлення приватної власності, повернення націоналізованих підприємств, збут товарів до Німеччини та Австро-Угорщини).

Окремо поговорили також про ситуацію із земельним питанням та реакцію величезної маси селянства на відмову гетьманату просто роздати землі, як їм обіцяли при Центральній раді.

Особливої уваги заслуговують досягнення у національно-культурній сфері – визнання української мови державною, українізація освіти, відкриття українського університету у Кам’янці-Подільському, заснування українських кафедр в університетах Харкова, Києва, Одеси, відкриття понад 150 гімназій та великої мережі шкіл.

27 листопада 1918 р. створюється Українська Академія наук на чолі з В. Вернадським, що працює до сьогоднішнього дня! 

На фото: будівля Української Академії наук, Київ, вул. Велика Володимирська, 54 (Це фотографія 

Джерело