У КИЇВСЬКОМУ МОНАСТИРІ ВІДЗНАЧИЛИ ХРАМОВЕ СВЯТО ЦЕРКВИ СВЯТОГО ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО

У КИЇВСЬКОМУ МОНАСТИРІ ВІДЗНАЧИЛИ ХРАМОВЕ СВЯТО ЦЕРКВИ СВЯТОГО ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО

У святкуваннях взяли участь отці: Йоан Школик ЧСВВ, протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя; Франциск Онисько ЧСВВ, протоігумен провінції Святого Миколая на Закарпатті; Веніамин Чернега ЧСВВ, провінційний вікарій, економ і намісник монастиря Святого Онуфрія у Львові; Тарас Тижник ЧСВВ, ігумен монастиря Святого Василія Великого в Києві; Любомир Яворський, патріарший економ; Ігор Яців, голова Департаменту інформації УГКЦ; Олег Олекса, патріарший секретар; Павло Райчинець ЧСВВ з Боронявського монастиря; Ігор Онишкевич, декан Київський, парох Миколаївської парафії в Києві; Рафаїл Стефурак ЧСВВ, парох парафії Святого Василія Великого в Києві; Андрій Дорчак, економ Київської Трьохсвятительської семінарії; Олександр Оріховський ОП (домінікани), викладач Інституту релігійних наук святого Томи Аквінського в Києві; Домінік Налисник ЧСВВ, Марко Федак ЧСВВ, Йосафат Ковалюк ЧСВВ, Роман Кундзір ЧСВВ, диякон Марко Кобиринко; черниці — сестри Чину Святого Василія Великого, служебниці Непорочної Діви Марії, Пресвятої Родини; представники мирянських організацій, парафіяни та гості.

Архиєрейську Божественну літургію очолив Блаженнійший Святослав Шевчук, Отець і Глава Української греко-католицької церкви. Він виголосив промову, головна тема якої — осмислення події Різдва Христового в контексті сьогодення.

У КИЇВСЬКОМУ МОНАСТИРІ ВІДЗНАЧИЛИ ХРАМОВЕ СВЯТО ЦЕРКВИ СВЯТОГО ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО

Владика звернув увагу на те, що українці входять у новий 2024 рік як богопосвячений народ. Спаситель утілився в кожному з нас, і Його вкотре вбивають у синах і дочках України. Та, незважаючи ні на що, саме в Ісусі наша сила. Сьогодні, як ніколи, розуміємо, що різдвяні події — це не казка, а божественна історія про кожного з нас. Божий народ буде завжди збережений, які б війни, переселення, репресії його не спіткали, — це прочитуємо в Євангелії.

У КИЇВСЬКОМУ МОНАСТИРІ ВІДЗНАЧИЛИ ХРАМОВЕ СВЯТО ЦЕРКВИ СВЯТОГО ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО

Назорей — так називали Ісуса. Грецьке слово «назареус» об’єднує значення трьох єврейських слів: «насер» — «паросток», «нашур» — «залишок» та «назір» — «посвячений Богові». У неділю після Різдва вшановуємо пам’ять царя Давида, Йосипа Обручника і Якова — Ісусового брата по плоті, згадані ж слова розкривають суть кожного із цих видатних мужів, які своєю чергою нерозривно пов’язані зі Спасителем.

У КИЇВСЬКОМУ МОНАСТИРІ ВІДЗНАЧИЛИ ХРАМОВЕ СВЯТО ЦЕРКВИ СВЯТОГО ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО

Давид заснував царську династію, яку знищили під корінь і яка, проте, дала новий паросток — ним став Ісус Христос. Разом із ним народилася надія. Святий Йосип Обручник охороняв Пресвяту Родину й зокрема Ісуса — залишок Ізраїлю. Що ж до апостола Якова, то йому відповідає третє слово — «назір», тобто «посвячений»: спасіння ж бо не обмежуватиметься однією етнічною групою. Новим Ізраїлем буде Церква Христова — усі ми.

У цьому контексті російський терор, зокрема атака 29 грудня, сприймається інакше, тому що бачимо глибокий підтекст. 29 грудня церква вшановує пам’ять немовлят, яких убив Ірод у Вифлеємі. І цього ж дня новітній Ірод відбирає життя наших співвітчизників. Україна, як біблійна Рахиль, плаче над своїми дітьми. І водночас чуємо слово про Ісуса й пізнаємо себе в Ньому як збережений залишок, який Господь супроводжує в новий час. Будьмо певні, що за будь-яких обставин Бог збереже український народ і зробить його надією та орієнтиром для всього світу.

У КИЇВСЬКОМУ МОНАСТИРІ ВІДЗНАЧИЛИ ХРАМОВЕ СВЯТО ЦЕРКВИ СВЯТОГО ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО

Також Блаженнійший Святослав сказав кілька слів про святого Василія Великого, назвав його «Назореєм» Нового Завіту, указав на нього як на взірця богопосвяченого життя.

Після Божественної літургії владика привітав усіх із Новим роком, подякував за жертовну службу отцям василіянам, черницям, волонтерам, парафіянам і гостям. Зі свого боку протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик ЧСВВ звернувся до Блаженнійшого Святослава та всіх присутніх від імені василіянської братії з усієї України. Він висловив вдячність і вітання зі святами. Із промовою також виступив о. Рафаїл Стефурак ЧСВВ, парох церкви Святого Василія Великого в Києві. Він подякував Верховному Архиєпископові та духівництву за присутність, спільну молитву й благословення.

Інформаційний відділ отців василіян

Фото: Олександр САВРАНСЬКИЙ

Джерело: Департамент інформації УГКЦ

Сайт: osbm.in.ua

Джерело