Міжнародна робоча група представила Екологічний договір для України

Міжнародна робоча група представила Екологічний договір для України

Співголова Міжнародної робочої групи, ексвіцепремʼєр-міністерка та міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем нещодавно передала Президенту Володимиру Зеленському під час зустрічі Екологічний договір для України, який містить 50 фахових рекомендацій.

З боку Міжнародної робочої групи участь у зустрічі з Президентом також узяли: віцепрезидентка Європейського парламенту Гайді Гаутала, комісар Європейського Союзу з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс, колишній член парламенту Аландських островів Саймон Холмстрьом та член парламенту Швеції Ребекка ле Муан.

Вальстрем зазначила, що, на її думку, ці рекомендації допоможуть Україні та її громадянам у правильному зборі та підготовці доказової бази для відкриття кримінальних проваджень і в майбутньому – в отриманні репарацій за завдану довкіллю шкоду, у правильному розмінуванні територій, в екологічному відновленні та відбудові країни, яка була б дружньою до навколишнього середовища.

«Міжнародна спільнота повинна розуміти потреби України, повинна розуміти, що треба буде профінансувати це й допомогти з експертизою та іншими речами. У тому, що стосується втілення, ми будемо радо будемо допомагати з тим, щоб перетворити це на реальність», – сказала колишня віцепрем’єр-міністерка Швеції.

Андрій Єрмак, який є співголовою робочої зустрічі сказав, що рекомендації стануть основою для презентації на першому Глобальному саміті миру, завдяки їм світ отримає план дій у подібних ситуаціях, які дали б змогу оцінити збитки та отримати репарації за завдану довкіллю шкоду.

Вальстрем додала, що члени Міжнародної робочої групи можуть бути адвокатами України у світі й показувати приклади того, що може бути зроблено для відновлення екології в майбутньому.

«Зараз немає жодних стандартів, щоб достовірно виміряти вплив війни на навколишнє середовище. Я щиро вірю, що юридичний аспект дуже важливий. Ви зможете показати приклад того, яким чином можна забезпечити справедливість і, сподіваюся, репарації, за ці злочини», – наголосила співголова Міжнародної робочої групи.

Джерело: ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ

Джерело