​​Міжнародні компанії все більше розглядають інвестиції в розвиток української енергосистеми не тільки…

​​Міжнародні компанії все більше розглядають інвестиції в розвиток української енергосистеми не тільки як внесок у підтримку енергетичної безпеки та стійкості України, але й як «розумні інвестиції». Саме це було головною темою зустрічі голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького з провідними енергетичними компаніями, банками та урядовцями Швеції цього тижня.

Зустріч була організована нашими партнерами – шведським енергетичним девелопером Ingrid Capacity. В листопаді минулого року Укренерго підписало з цією компанію меморандум про спільне дослідження інвестиційних можливостей щодо розбудови систем накопичення енергії в Україні на 500 МВт.

Чому інвестиції в енергетику можуть стати «розумним» капіталовкладенням?
–      Побудова нових енергетичних об’єктів в складних умовах в Україні наддасть європейським компаніям необхідний досвід для швидкої розбудови в перспективі європейської енергосистеми, – переконаний керівник шведської компанії Ingrid Capacity Ніклас Меллер.
–      Інвестувати потрібно вже зараз, оскільки Україні потрібні маневрові потужності: системи накопичення, газові пікери, біоелектростанції. Декарбонізований мікс української електроенергії, яка вже користується попитом на європейському ринку, може підтримати «зелений перехід» в Європі та прискорити відмову ЄС від російського природного газу, – впевнений керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Згідно з розрахунками «Укренерго», у перспективі 10 років українська енергосистема потребуватиме 6 млрд доларів інвестицій у маневрову розподілену генерацію. Це не тільки дозволить покрити попит України в посилені безпеки додаткових потужностях, але й значно розширить торгівельні можливості з країнами ЄС.

Наші західні партнери вже сьогодні бачать такі переваги в інвестуванні в українську енергетику: країна з хорошими погодними умовами для розвитку «зеленої генерації», відсутність суттєвих бюрократичних перепон у будівництві нових об’єктів, недорога та якісна робоча сила.

«В перспективі 10 років Україна отримає одну з найбільш сучасних, ефективних і стійких енергосистем в світі», – прогнозує Ніклас Меллер. «Ми вже сьогодні маємо працювати над створенням умов для залучення інвесторів в наш сектор. Це повинно стати пріоритетом як для держави, так і для енергетичної галузі», – підкреслив Володимир Кудрицький.

Джерело