ВІРИТИ ОЗНАЧАЄ СЛУХАТИ: ДУХОВНІ НАСТАНОВИ З ХРАМОВОГО СВЯТА В БРЮХОВИЦЬКОМУ МОНАСТИРІ

ВІРИТИ ОЗНАЧАЄ СЛУХАТИ: ДУХОВНІ НАСТАНОВИ З ХРАМОВОГО СВЯТА В БРЮХОВИЦЬКОМУ МОНАСТИРІ

26 грудня 2023 року в церкві Собору Пресвятої Богородиці василіянського монастиря Святого Йосифа в Брюховичах відзначили храмове свято.

Участь в урочистостях узяли: єпископ-номінат Пряшівський Йона Максім, студит; отці Йоан Школик ЧСВВ, протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя; Франциск Онисько ЧСВВ, протоігумен провінції Святого Миколая на Закарпатті; Володимир Борейко ЗНІ, протоігумен львівської провінції редемптористів; Веніамин Чернега ЧСВВ, провінційний вікарій, економ та намісник Львівського монастиря Святого Онуфрія; Аліпій Федун, студит, настоятель монастиря Святого Михаїла у Львові; Корнилій Яремак ЧСВВ, провінційний радник; Пантелеймон Трофімов ЧСВВ, ігумен Брюховицького монастиря Святого Йосифа та ректор ВІФБС; Петро Салагуб, парох церкви Різдва Пресвятої Богородиці в Брюховичах; Єремія Рибаков ЧСВВ, ігумен Червоноградського монастиря; Августин Стрижик ЧСВВ, ігумен Жовківського монастиря; Андрій Драган ЧСВВ, ігумен Лаврівського монастиря; Антоній Яремчук ЧСВВ, ігумен Погінського монастиря; Франциск Гурняк ЧСВВ, віцеректор ВІФБС; Володимир Сабат ЗНІ, префект для студентів отців редемтористів; Франциск Шиделко ЧСВВ, духівник ВІФБС; Роман Мельник ЧСВВ, соцій новіціяту з Крехова; Михайло Лучків ЧСВВ, Дам’ян Кастран ЧСВВ, Павло Яхимець ЧСВВ, Макарій Солюк ЧСВВ та інші. На літургії молилися теж черниці: василіянки на чолі з протоігуменею Даниїлою Винник ЧСВВ; служебниці на чолі з провінційною настоятелькою Христофорою Буштин ССНДМ; катехитки святої Анни на чолі з Головною настоятелькою в Україні Веронікою Янів СКСА — а також добродії та доброчинці, гості монастиря.

Архиєрейську Божественну літургію очолював Володимир Груца ЗНІ, єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Свою проповідь владика присвятив темі Різдва. Насамперед він звернув увагу присутніх на те, як варто святкувати цю подію: потрібно дбати не так про те, що буде на столі, як про те, із ким за ним сидітимемо. Важливо святкувати Різдво в тиші, наголосив о. Володимир, роздивитися теж, хто оточує Ісуса в стаєнці.

Наступного ж дня вшановуємо Пресвяту Діву Марію і святого Йосифа, головних учасників цієї урочистої події. Поклоняємося найдостойнішій із жінок — Матері, яка привела у світ Сина Божого. Йосиф переживає труднощі і сумніви. Дякуємо Йосифові — чоловікові праведному, який прийняв Марію вагітною без осуду, який виявив безоглядну віру. Істинна віра полягає в тому, щоб уміти слухати. Йосиф умів — і прийняв волю Божу. Він виступає не тільки як Маріїн обручник, а і як захисник — Її і Дитини. Отож ми дякуємо Йосифові й Марії за те, що запалили для нас Різдвяну зірку: завдяки народженню Ісуса Христа нам відкрилася нова дорога і ми знаємо достеменно, що Богові не байдужа жодна людина, а отже у світу є майбутнє.

На початку проповіді владика Володимир запропонував присутніх дітей сформулювати свої молитовні наміри, а закінчуючи промову, запросив озвучити їх. Молитовні бажання дітей були такі: за здоров’я українських воїнів і своїх рідних, усіх українців і людей доброї волі, а також, звісно, за настання миру.

На завершення літургії ректор Василіянського інституту філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського Пантелеймон Трофімов ЧСВВ висловив вдячність священнослужителям, ченцям та черницям, фундаторам і доброчинцям, парафіянам і гостям та всім причетним до діяльності та розбудови монастиря й храму. Опісля священнослужителі відслужили короткий молебень до Пречистої Діви Марії перед Її старовинним образом.

Святкування закінчилися виступом хору василіянських семінаристів Deisis під керівництвом Степана Дольного: увазі слухачів були запропоновані маловідомі старовинні та сучасні колядки.

* * *

Монастир у Брюховичах — один із новозаснованих. При обителі діє Василіянський інститут філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського, у якому, крім василіян, навчаються представники інших чернечих спільнот. Під час широкомасштабного вторгнення росії в Україну монастир став притулком для багатьох внутрішньо переселених осіб.

Інформаційний відділ отців василіян

Джерело