​​Завтра, 16 березня 2024 року, ми відзначатимемо другу річницю синхронізації енергосистем України та Молдови…

​​Завтра, 16 березня 2024 року, ми відзначатимемо другу річницю синхронізації енергосистем України та Молдови з об’єднаною енергосистемою континентальної Європи. За ці два роки Україна стала повноправним членом «енергетичного Євросоюзу», партнером і підтримкою для інших європейських країн, і тепер може впливати на стратегічні рішення щодо майбутнього енергосистеми не лише своєї країни, але й загалом Європи.

З цієї нагоди єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон зазначила: «Синхронізація мереж два роки тому була не лише важливим досягненням для безпеки енергопостачання в Україні та Молдові. Вона також стала потужним політичним символом нашої підтримки, чим залишається і сьогодні». Єврокомісар відзначила зусилля і вміння українських енергетиків, які продовжують підтримувати енергосистему в робочому стані та ремонтують обладнання в умовах цілеспрямованих атак росії.

Президент Європейської мережі операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E) Збинек Болдіш зауважив: «Синхронізація була важливою для України та Молдови, оскільки вона допомогла зберегти стабільність роботи енергосистем в надзвичайно складних умовах. Справді, відтоді ми стали свідками того, як обидві країни досягли ще більшої стабільності та самодостатності енергетичного сектору. Ми продовжуємо співпрацю, і зараз синхронна робота з європейською енергосистемою дозволяє Україні максимально використовувати свій потенціал та експортувати електроенергію до ЄС».

«Другу річницю синхронізації НЕК «Укренерго» зустрічає як член ENTSO-E. Вже другий рік повномасштабного російського вторгнення українська енергосистема працює синхронно з європейською, що гарантує нам стабільність, надійність електропостачання та безпеку. Для НЕК «Укренерго», як і для всієї України, інтеграція в ENTSO-E стала надзвичайно важливою подією. Ми не лише приєдналися до найбільшої об’єднаної енергосистеми в світі з найвищими стандартами роботи, але й отримали величезну підтримку, коли розпочалася повномасштабна війна. Інтеграція – це нові можливості для обміну електроенергією, більше інвестицій і, що найголовніше, новий рівень енергетичної безпеки, який ми разом будемо посилювати. Ми високо цінуємо можливість співпрацювати з ENTSO-E і вдячні нашим європейським колегам за їхню стійку підтримку на шляху до цієї мети», – підкреслив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Про всі етапи, який Україна пройшла, щоб стати частиною енергетичного простору ЄС, можна прочитати у публікації за посиланням.
https://ua.energy/entso_e.html

Джерело