Магда. СвітОгляд. 9-16 березня

  • Автор допису:

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскара» на додачу до BAFTA. Еммануель Макрон дав зрозуміти, що готовий відправити французькі війська до України. Російські добровольці вклинилися у територію Бєлгородської та Курської областей.  Папа Римський закликав Україну до «відваги білого прапора».

NB

Визнання Американською кіноакадемією фільму «20 днів у Маріуполі» гідним премії «Оскар» стало серйозним проривом не лише для української документалістики. Світ отримав чергове правдиве нагадування про російську агресію та її наслідки, порцію правди, яку складно ігнорувати чи перекручувати. Промова режисера Мстислава Чернова під час вручення премії була короткою та зрозумілою, а резонанс від документальної стрічки має допомогти консолідації світової спільноти у боротьбі з Путіним.

Європейський Союз

Президент Франції Еммануель Макрон продовжує випромінювати рішучість не дозволити Росії перемогти Україну, робити доволі гучні заяви та прозоро натякати на можливість ввести французькі війська на південь України. Питання не лише у грі в геополітичну реконструкцію історичних подій першої чверті ХХ століття, а в амбіціях самого Макрона. Його прагнення стати неформальним європейським лідером стає все більш очевидним. Зустріч Веймарського трикутника 15 березня, під час якої Еммануель Макрон, Олаф Шольц та Дональд Туск обговорили про безпекову ситуацію в Європі, домовившись створити коаліцію підтвердила не лише прагнення Макрона, але і наявність окремих думок інших європейських лідерів.

Цікаво, що віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс визнав, що задовольнити вимоги польських фермерів фактично неможливо. Ще більш цікаво, чи наважиться Європейський Союз на цьому тлі обмежити імпорт сільгосппродукції з Росії та Білорусі. Ще один європейський високопосадовець, Жозеп Боррель, приїхав до Вашингтону з закликом не тягнути з наданням допомоги Україні, яка спроможна вирішити долю війни.

Європейська Комісія оголосила про підготовку переговорної рамки для діалогу про вступ з Молдовою та Україною, проте не поспішає її оприлюднювати. Не виключено, що це відбудеться влітку, після завершення виборів до Європейського Парламенту.  Проте це не завадило ЄС нарешті схвалити рішення про виділення 5 мільярдів євро на закупівлю озброєнь для України (зауважу, що питання використання хоча б процентів від заморожених російських активів продовжує буксувати).

США та Британія

Спікер Палати представників Майкл Джонсон продовжує «брудні танці» навколо питання про надання допомоги Україні. Протягом чотирьох останніх місяців він перетворився на генератор версій стосовно можливості цього рішення, жодна з яких не втілилися в життя. Цинічна гра команди Трампа у цьому питанні викликає обурення та огиду.

Виглядає показовим центральноєвропейський акцент американської політики останніх днів. Джозеф Байден зустрівся з президентом та прем’єром Польщі: Анджей Дуда та Дональд Туск виявилися спроможними відкласти суперечності заради безпеки Польщі. Говорили вони і про ситуацію в Україні. Варшава отримала 2 мільярди доларів, проте Байден впевнений, що збільшення контингенту американських військ у Польщі поки не на часі. Дональд Трамп, у свою чергу, прийняв у своєму маєтку Мар-а-Ларго Віктора Орбана, який після зустрічі розповів, що Трамп суттєво змінить підходи до російсько-української війни.

Схвалення Сполученими Штатами рішення про виділення Україні оборонного пакету на 300 мільйонів доларів складно оцінювати з піднесенням, проте давайте спробуємо це зробити.

Пострадянський простір

Влада Грузії вирішила вимагати від України видати двох свої колишніх громадян, Зураба Адеїшвілі та Гіоргі Лорткіпанідзе. Щоправда, доля Міхеїла Саакашвілі, який продовжує перебувати за гратами, робить прагнення втілювати в життя бажання «Грузинської мрії» більш приземленим.

Росія та її міньйони

Процедура голосування на президентських виборах у Росії розпочалася достроково. Фахівці говорять про цей факт, як про ознаку масових фальсифікацій результатів голосування. Втім, про російську демократію ілюзій, як видається, вже ніхто не має. Цікаво лише, чи наважиться Захід відмовитися визнавати відверто фальсифіковані «вибори», які проводилися і на окупованій території України.

Путін вирішив розповісти придворному пропагандисту Дмітрію Кисельову про готовність Росії до ядерної війни і – одночасно – про готовність до переговорів про завершення війни в Україні за умови «врахування російських інтересів та надання гарантій». Фраза «Ти винний вже тим, що хочу їсти я» давно вже не звучала настільки нахабно. Інший Дмітрій – Медведєв – запропонував «мирний план Росії», який передбачає капітуляцію України та ї включення до складу РФ.

Росія, як стверджує Foreign Policy, розмістила біля білоруського селища Осіповичі ядерну зброю. Тим часом російські добровольці у складі ЗСУ продемонстрували спроможність прорватися на територію Росії напередодні президентських виборів. Їх дії був змушений коментувати Путін, і це вже можна назвати успіхом військово-інформаційної операції.

Міжнародні цікавинки

Папа Римський Франциск закликав Україну «продемонструвати відвагу білого прапору», якось надто органічно вписавшись до хору путінферштеєрів. Заклик понтифіка  викликав інформаційну хвилю, інтерпретації, проте не спричинить припинення війни.

Автор: Євген Магда, політолог, директор Інституту світової політики.

Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на офіційні сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах.

Джерело