Підведено підсумки діяльності референтури Екобюро УГКЦ у Київській архієпархії за 2023 рік

Підведено підсумки діяльності референтури Екобюро УГКЦ у Київській архієпархії за 2023 рік

12–13 березня в курії Київської архієпархії відбулася щорічна зустріч голів комісій на звітних днях, яка дала можливість підвести підсумки діяльності комісій та референтур Архієпархії.

В цей день представив своє служіння єпископу-помічнику Владиці Йосифу Міляну та курії й референт Бюро УГКЦ з питань екології о. Роман Романович. Священник зазначив що за 2023 рік вдалось провести 13 заходів. Особливу увагу було приділено тому, що мало найбільший суспільний резонанс. Зокрема це було створення «Садів Перемоги», в рамках Всеукраїнської екосоціальної ініціативи «Посади дерево миру». Так, для прикладу, за 2023 рік вдалося закласти більше 25 садів Перемоги, а це більше 100 саджанців фундуку та близько 200 саджанців фруктових дерев, залучивши до акції усі протопресвітеріати архієпархії.

Ще однією із вдалих ініціатив, яка була реалізована на теренах архієпархії і має уже дуже хороший відгук серед місцевого населення та працівників соціально-душпастирського центру імені святого Йосафата у м. Бердичів, є проект під назвою «Відходи перетворюють в доходи». Згідно даної ініціативи було придбано шість баків для роздільного сортування. Вони дозволять отримувати кошти від сортування, які будуть спрямовані на навчання дітей у даному центрі.

Підведено підсумки діяльності референтури Екобюро УГКЦ у Київській архієпархії за 2023 рік

В ході зустрічі референт з питань екології продемонстрував чудове видання Екобюро УГКЦ – підручник «Абетка енергоефективності» та настільну гру «Абетка енергоефективності: для дітей Божих – малих та дорослих», яка є логічним продовженням для засвоєння вивченого матеріалу.

На завершення свого виступу о. Роман запропонував провести в часі Великого посту акцію під назвою «Парафія без батарейок». Суть ініціативи полягає в тому, що кожна парафія має замінити батарейки, які вона використовує на акумулятор відповідного типу. Це дозволить мінімізувати шкідливі відходи, якими є батарейки а одночасно зробити кожну парафію енергоефективною.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело