У Львівській архієпархії стартувала Великопосна екологічна ініціатива

У Львівській архієпархії стартувала Великопосна екологічна ініціатива

19 березня о. Сергій Довба, відповідальний за екологічне служіння у Львівській Архієпархії відвідав Львівський міський дитячий еколого-натуралістичний центр, що на вул. Кубанській, 12 та провів тематичну зустріч із керівництвом та працівниками згаданої установи. До слова, у цьому Еко-центрі на даний час проживають понад 250 видів тварин, переважно екзотичних, чимала виставка флори, щоденно проводяться екскурсії, діють дитячі тематичні гуртки та майстер-класи. Ця установа представляє себе як «місце єднання з природою», а одними з найважливіших її цілей є еко-просвітництво, плекання любові до творіння-природи та виховання екологічної свідомості і культури суспільства, а насамперед – у дітей.

Під час духовно-екологічної місії, яка тривала близько двох годин, присутнім було розкрито поняття «інтегральна екологія», тобто сенс і стиль щасливого життя людини-християнина у гармонійних відносинах із Богом, ближніми, із самою собою та з усім Божим створінням. Представлено постаті св. Франциска з Асижу та праведного митрополита Андрея Шептицького як взірців відповідного стилю життя. Роз’яснено поняття «екологічний гріх» як у глобальних вимірах так і в повсякденному особистому житті, зокрема щодо небережливого використання та безвідповідального споживання таких дарів як вода, енергія, продукти тощо. В частині енергоефективності й енергозбереження роз’яснено практичні способи реалізації екологічних чеснот: використання аераторів, економних лампочок, своєчасне вимикання світла та води, зберігання сталої температури в помешканні (17-19 градусів), використання побутової техніки «А++» тощо. Обговорено необхідність використання дерев’яних зубних щіток і металевих «соломинок» для пиття, органайзерів та еко-торбинок при купівлі продуктів, а також важливість сортування сміття та компостування органічних відходів. Представлено також основні аспекти діяльності Бюро УГКЦ з питань екології у нашій Церкві, зокрема висвітлено всеукраїнські акції, пов’язані із стрітенськими свічками та садами Перемоги, а також представлено умови конкурсу «Відповідальність за Боже творіння» та найновіший розпочатий конкурс «Здай макулатуру-збережи дерево-наблизь перемогу».

У Львівській архієпархії стартувала Великопосна екологічна ініціатива

   У Львівській архієпархії стартувала Великопосна екологічна ініціатива

Присутнім було продемонстровано й деякі «енергетичні лайф-хаки» з відповідної «валізки енергоефективності», а також різноманітні видання нашого Бюро на еколого-просвітницьку й духовну тематику.

Керівник Еко-центру п. Ігор та деякі присутні зацікавилися і придбали примірники «Екологічної Хресної Дороги», нової еко-казки «Їжачок рятівничок», книжку і тематичну гру «Абетка енергоефективності», а також нову настільну гру «Марафон енергозбереження».

Для бібліотеки установи і для практичного застосування в діяльності було безкоштовно передано тематичні роздаткові матеріали: видання-публікації, в т.ч. енцикліку «Laudato Si», Церковно-екологічний календар, дитячу літературу, наліпки та закладки, листівку «Церква каже «Ні! Підпалам»», еко-декалог Патріярха Святослава та відозву митрополичого Ординаріяту (1938р.) «Людяне обходження й охорона звірят».

У Львівській архієпархії стартувала Великопосна екологічна ініціатива

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело