Магда. СвітОгляд. 17 – 23 березня

  • Автор допису:

У Росії вирішили сумістити підготовку до переінавгурації Путіна та процес глобального рефлексивного управління. Джейк Салліван у Києві закликав «вірити у США».  Європейський Союз вирішив виділити 5 мільярдів євро на закупівлю озброєнь для України.

NB: Росія

Переобрання Путіна на посаду керівника Росії пройшло у відкритому режимі всезагального одобрямсу. Питання навіть не в тому, що йому намалювали 87-відсоткову підтримку (після неї далі можуть бути хіба що північнокорейські електоральні варіанти), а у тому, що ця імітація голосування фактично була прелюдією до зростання агресивності РФ. Громадяни Росії, включаючи опозиційно налаштованих, які провели вкрай показову за рівнем жалюгідності акцію «Полудень проти Путіна», проголосували за нові агресивні дії, і реакція влади не примусила себе чекати. Кривава бійня у Crocus City Hall, яка забрала життя понад 130 людей, буде використана Кремлем для нагнітання напруження, повернення практики смертної кари та загострення відносин Росії з цивілізованим світом.  Сьогодні такий сценарій виглядає  найбільш вірогідним та прийнятним для Путіна та його камарильї. Кремлю вкрай необхідно створити прийнятну для себе картинку після масштабтного теракту, який руйнує міф про безпеку, контрибутором якої себе змальовував Путін. Тому менше згадок про ІДІЛ, більше натяків на «український слід».

Європейський Союз

Лідери Європейського Союзу ухвалили рішення про виділення 5 мільярдів євро на закупвлю озброєнь для України та погодилися розпочати переговори про вступ з Боснією та Герцеговиною, яка (довідково) подала відповідну заявку 8 років тому. У Брюсселі прагнуть знайти максимально компромісне рішення, проте віддають перевагу втілення в життя принципу «Поспішай повільно».

Ще один аспект дискусій всередині Європейського Союзу – використання доходів від російських активів у Старому Світі для допомоги Україні. Ініціатива Жозепа Борреля про спрямування 90% асигнувань на закупівлю озброєнь та боєприпасів для України поки не знаходить повної підтримки. Цікаво, як вплинуть на позицію європейських політиків варварські удари рашистів по Україні, які помітно активізувалися після перепризначення Путіна на посаду.

Чехія тим часом разом з іншими небайдужими країнами ЄС рятує репутацію об’єднання, яке зуміло лише наполовину виконати власну минулорічну обіцянку про поставку ЗСУ одного мільйона снарядів. Завдяки зусиллям чеської дипломатії вдалося знайти 800 тисяч боєприпасів у різних країнах світу, які зрештою потраплять в Україну. Президент країни Петр Павел вирішив не зупинятися та наголосив, що у Європі зможуть випускати боєприпаси у належній кількості, потрібно лише трохи часу.

США та Британія

Радник Джозефа Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван побував у Києві на закритій зустрічі, присвяченій обговоренню формули миру Володимира Зеленського. В українській столиці архітектор безпекової політики США останніх років закликав «вірити у США», які зможуть надати допомогу. Більш раціональних аргументів Салліван не запропонував.

Дональд Трамп тим часом дав зрозуміти, що в разі приходу до влади не буде порушувати питання виходу країни з НАТО, якщо її європейські партнери будуть належним чином виконувати власні зобов’язання з фінансування оборонних потреб Альянсу.

Пострадянський простір

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідав з візитом Південний Кавказ. Якщо візит до Грузії для нього не новина, і у 2021 році Столтенберг навіть прогнозував швидкий вступ країни до Північноатлантичного альянсу, то Вірменія вперше приймала євроатлантичного надстроковика. Логіка зрозуміла: Єреван не лише поступово намагається дрейфувати вбік від російського впливу, але і хоче підписати мирний договір з Азербайджаном. Нагадаю, що його президент Ільхам Алієв нещодавно відзначив, що країни сьогодні максимально наблизилися до укладання миру. Баку та Єреван не лише намагаються намацати формулу миру, але і шукають ефективного посередника.

Президентка Молдови Мая Санду анонсувала проведення референдуму про вступ до ЄС у жовтні 2024 року, очевидно, разом з президентськими виборами. Протягом першої каденції вона послідовно канібалізувала проєвропейські сили Молдови, і тепер повинна буде спробувати впоратися з великими проблемами маленької країни, довжина кордону якої з Україною перевищує 1200 кілометрів.

Міжнародні цікавинки

Український уряд був змушений закрити список «міжнародних спонсорів війни», створений НАЗК. Причина – тиск з боку низки країн ЄС та Китаю, яким подібне формулювання не сподобалося.

Київ відвідав шеф Військового комітету НАТО Роб Бауер, який наголосив на готовності Альянсу до протистояння з Росією. Цікаво, чи поділяють цей оптимізм у всіх членах НАТО?

Автор: Євген Магда, політолог, директор Інституту світової політики.

Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на офіційні сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах.

Джерело