Фейк: У Франції вийшов журнал із обкладинкою, на якій Макрон зображений як «обскубаний злий півень»

Французький журнал L’Hémicycle ніколи не виходив з обкладинкою, на якій було б зображено Президента Франції Емманюеля Макрона у вигляді обскубаного злого півня. Телеканал France 24 також не демонстрував у своєму ефірі такого зображення. Цей фото- та відеофейк було створено російською пропагандою з метою дискредитації Макрона після його слів про можливе відправлення французьких військових до України.

У  соціальних мережах і на російських пабліках почали поширювати інформацію про те, що французи нібито «відверто сміються зі свого Макрона-Наполеона». За словами користувачів соцмереж, про це свідчить той факт, що французький журнал L’Hémicycle вийшов із новою обкладинкою, на якій Макрон зображений як обскубаний злий півень. Більше того, цю обкладинку нібито палко обговорювали на французькому телеканалі France 24. На підтвердження цього користувачі демонструють уривок із телеефіру, де нібито і було продемонстровано згаданий номер журналу.

«Хвилиночку, півень взагалі-то — головний символ Франції. Але тепер французький півень має ось такий вигляд — обскубаний птах із головою Макрона», —  пишуть у соціальних мережах.

Скриншот – facebook.com

Насправді французький журнал L’Hémicycle ніколи не виходив з обкладинкою, на якій був би зображений Емманюель Макрон у вигляді обскубаного півня, а телеканал France 24 відповідно ніколи не демонстрував у своєму ефірі «обскубаного птаха з головою Макрона». Зневажливе зображення Президента Франції було створено російською пропагандою з метою дискредитації Макрона та демонстрації того, що «навіть самі французи висміюють свого президента».

Справжня обкладинка журналу L’Hémicycle

L’Hémicycle — це французький незалежний щоквартальний журнал, в якому  представлено 100 сторінок аналітики, інтерв’ю, історій і оповідань. На зображенні L’Hémicycle у соцмережах у лівому верхньому куті видно напис «Hiver 2023» (у перекладі з французького «Зима 2023»), а у лівому верхньому куті номер випуску – 514. На офіційному сайті L’Hémicycle  можна побачити останній випуск журналу, який вийшов 20 грудня 2023 з назвою «Відновлення нації» (Refaire nation). На ньому також є напис «Hiver 2023» вгорі справа і номер 514 зліва. Таким чином, зрозуміло, що йдеться саме про цей конкретний випуск журналу. На обкладинці номера зображено голову справжнього півня як символу Французької Республіки, але аж ніяк не у вигляді Емманюеля Макрона. Більше того, журнал ніколи не виходив з обкладинкою, яка поширюється в соцмережах.

Скриншот – lhemicycle.com

«У зимовому номері журналу L’Hémicycle, який нещодавно вийшов, розглядається національний наратив, що перебуває у стані безладу. Відновлення нації є необхідною умовою для відновлення суспільства», —  заявляють автори випуску. У номері «Зима 2023» також обговорюють той факт, що, на думку творців видання, у Франції немає «мобілізуючого наративу», спільних ідей і політичних лідерів, «здатних написати надихаючий національний наратив, залишивши зяючу дірку для прихильників занепаду та інших популістів».

Примітно також і те, що творці фейку про французького президента на обкладинці журналу повністю скопіювали написи в нижній частині справжнього L’Hémicycle. Таким чином вони замінили лише візуальну складову, але не оригінальний текст. Крім того, на фейкову обкладинку додали напис Emmanuel Macron, очевидно, для більшої достовірності. Це ще раз свідчить, що зображення було повністю і навмисно сфальшовано.

Скриншот – lhemicycle.com, оригінальна обкладинка Скриншот – facebook.com

Що показали в ефірі телеканалу France 24?

У згаданій програмі на France 24 справді демонстрували зимовий номер видання L’Hémicycle — справжній, із головою півня, а не фейковий. Отже, російська пропаганда змінила ще й відео французького телеканалу, вмонтувавши в нього вже виготовлений фейк про Емманюеля Макрона.

На офіційному сайті France 24 можна знайти повний ефір телепрограми «Face à face» («Віч-на-віч») із ведучою Roselyne Febvre від 13 березня 2024 року, уривок з якої й поширюють у соцмережах. Випуск був присвячений дебатам про французьку політику між журналістами Давидом Рево д’Аллонсом, головним редактором журналу L’Hémicycle, та П’єром Жакменом, головним редактором журналу Politis. Вони обговорювали угоду про безпеку між Францією та Україною, а також те, що «Еммануель Макрон досяг своєї мети: змусив опозиціонерів прояснити свої позиції щодо України менше ніж за три місяці до європейських виборів».  В ефірі на 00:21 демонструють справжню обкладинку L’Hémicycle, яку російські пабліки за допомогою відеомонтажу замінили фейковою.

Скриншот – www.france24.com

StopFake звернувся за коментарем щодо цієї ситуації до редакції журналу L’Hémicycle, проте на час публікації матеріалу відповіді поки не надійшло. Отже, російські ЗМІ та пабліки вкотре створили неправдиве повідомлення, націлене на дискредитацію політичних лідерів Євросоюзу — цього разу Президента Франції Емманюеля Макрона. Хвиля подібних наративів з’явилася у відповідь на недавні заяви Макрона про те, що Франція не виключає відправки своїх військових на територію України.

StopFake продовжує викривати схожі фейки в матеріалах: «Фейк: «Київ готував замах на Макрона під час його візиту в Україну, — France 24»», «Маніпуляція: Французи «вийшли на протест після заяви Макрона про можливість відправлення французьких військових в Україну»», «Фейк: Папу Римського Франциска внесли на український сайт «Миротворець» та інших.

Джерело