Католицький священник з Гонконгу: ми радше підемо до в’язниці, аніж порушимо таємницю Сповіді

Католицький священник з Гонконгу: ми радше підемо до в’язниці, аніж порушимо таємницю Сповіді

Католицький священник, знайомий з переслідуваннями Церкви в Гонконгу, розповів LifeSiteNews, що після схвалення Комуністичною партією Китаю нового закону про внутрішню безпеку, який вимагатиме від священників повідомляти про «злочини державної зради», про які їм стало відомо, навіть у сповідальні, порушуючи таємницю Сповіді, до якої вони зобов’язані – деякі священники Гонконгу прямо заявили, що «вони готові бути засудженими за захист таємниці».

Уряд Гонконгу опублікував новий закон про безпеку під назвою «Стаття 23» лише два тижні тому та схвалив його 19 березня. Широкий драконівський закон вимагає від католицьких священників порушувати таємницю сповіді, розкриваючи будь-які злочини «зради», які почули під час сповіді, з можливим 14-річним ув’язненням для тих, хто відмовиться повідомити про це.

Закон є прямим нападом на цілісність сакраментальної таємниці, якої зобов’язані дотримуватися всі священники, навіть якщо це вимагає пролиття їхньої крові. Повний текст нового закону про внутрішню безпеку був оприлюднений 8 березня.

LifeSiteNews запитали священника, знайомого з ситуацією в Гонконгу, чи духовенство єпархії було незадоволене відмовою кардинала Стівена Чоу виступати проти нового закону та засуджувати його через наслідки щодо сповіді, і чи миряни в Гонконзі висловлювали занепокоєння чи розчарування з приводу відповідь архиєпископа та його дружнє ставлення до КПК і Патріотичної асоціації.

Священник, який побажав залишитися анонімним через зростання небезпеки для католицького духовенства з боку КПК, сказав: «Перш за все, ми повинні розуміти, що в даний час ніхто в Гонконзі не наважується виступати проти чогось публічно. Тож священники та миряни просто перепостили заяву єпархії без коментарів у соцмережах та групах. Багато людей, священників і мирян, просто прийняли реальність і знайшли виправдання для єпископа: що він намагається всіма силами зберегти стабільність єпархії».

Коментуючи, чи відчував хтось розчарування, священник далі пояснив: «Безумовно, але не так багато, як ми припускаємо».

Підкреслюючи спосіб, у який практика віри в її цілісності вже підривається серед католицьких вірних згідно з новим законом про безпеку, священник пояснив, що через небезпеки, які зараз загрожують цілісності таїнства та життю священників, деякі католики Гонконгу заявили, що більше не приступатимуть до таїнства Сповіді.

«Деякі люди в соціальних мережах стверджували, що віднині не будуть ходити на сповідь, щоб захистити священників; хтось сказав, що ми повинні довіряти Богу в цьому питанні замість того, щоб позбавляти себе [милосердя] Бога».

З іншого боку, священник сказав, що інші члени духовенства підтвердили, що вони охоче постраждали б у в’язниці, аніж порушити таємницю сповіді.

(на фото – кардинал Стівен Чоу, ТІ, у Ватикані 30 вересня 2023 р.)

Джерело