У Львові обговорять порятунок сакральної спадщини в умовах війни

У Львові обговорять порятунок сакральної спадщини в умовах війни

28 березня Львівський музей історії релігії запрошує на круглий стіл «Сакральне мистецтво України: збереження та розвиток в умовах війни» в рамках мистецького проєкту «Тільки політ» (від «Арт-Проданчук»).

Про це музей історії релігії повідомляє на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».

До участі у круглому столі запрошують пам’яткоохоронців, представників територіальних громад, релігійних громад, влади, науковців, громадських діячів та усіх, кого турбують питання збереження сакральної спадщини, належне її використання та розвиток якісного сучасного мистецтва на базі здобутків минулого, що в умовах війни набувають особливого значення.

«Загарбники варварськи руйнують сакральну спадщину на Сході та Півдні. На Заході та інших регіонах окремі релігійні громади та священики долучаються до її знищення, найчастіше банально не розуміючи цінності давніх сакральних споруд та оздоблення храмів. Це також відбувається через неналежну державну політику збереження спадщини. Саме тому критично важливо виробити механізми максимально ефективного збереження та капіталізації сакральної спадщини з метою збереження національної ідентичності, здійснювати просвітництво серед священиків та місцевих громад, молоді, формувати спільноти пам’яткоохоронців, які допомагатимуть громадам зберігати та ефективно використовувати спадщину для розвитку освіти, культури, туризму», – зазначають організатори.

Мета зустрічі – вироблення рекомендацій щодо невідкладних заходів для збереження сакральної спадщини в умовах війни та забезпечення якісного мистецького оздоблення сучасних сакральних споруд, зокрема через відведення і усунення впливу РПЦ, поширеного в Україні.

Фото: Віктор Проданчук

Круглий стіл відбудеться рамках проєкту «Тільки політ».  Як зазначив автор проєкту, митець, реставратор і колекціонер Віктор Проданчук, йдеться не тільки про збереження пам’яток, а й про їхнє сучасне прочитання. «Це концептуальне сакрально-релігійне мистецтво в поєднанні з військовою ситуацією, зі зневірою людей, щоб у такому контексті добра і зла навернути людей на позицію віри і духовності в українських традиціях; цінувати свою мову, культуру і віру», – зауважив митець. В умовах війни питання постає значно гостріше, і особливу роль у ньому відіграє Московський Патріархат, що, позиціонуючи себе як українська Церква, водночас сприяє знищенню культурної спадщини нашої держави. «Є ціла серія робіт щодо будівель, що були колись музейними – наші, українські, на Чернігівщині, Київщині, Харківщині, на Сході України, а потім їх передали РПЦ, і зараз прилетіли туди ракети. Я взяв фіксовані фотографії і показав цей абсурд – що сьогодні прилітає в храм ракета, де вони моляться за Путіна – а завтра лишаються без житла, без дитини і родичів», – зауважив Віктор Проданчук.

Доповідачі:

Роман Яців – модератор зустрічі, професор доктор історичних наук, кандидат мистецтвознавства, член Національної спілки художників України, історик, теоретик мистецтва, художник, дизайнер, педагог;

Орест Малиць – директор Львівського музею історії релігії (вітальне слово);

Орест Голубець – академік Національної академії мистецтв України, доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри художньої кераміки

Роман Василик – професор, народний художник України. Голова Української Спілки іконописців. Працює в галузі сакрального мистецтва, станкового малярства, проєктування інтер’єрів, екслібрису.

Ростислав Шмагало – доктор мистецтвознавства, професор Львівської національної академії мистецтв, заслужений діяч мистецтв України, представник мистецтвознавчої керамології, автор “Енциклопедії художнього металу”

Отець-доктор Севастьян Дмитрух – вислужений ігумен монахів Студитського уставу, пам’яктоохоронець творів сакрального мистецтва, директор музею Митрополита Андрея Шептицького

Отець Ростислав Будзан – священник Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької церкви

Отець Кшиштоф Шебля – Священник Львівської Архідієцезії РКЦ, керівник музею Курії

Іван Щурко – архітектор, депутат Львівської обласної ради, Голова комісії історико-культурної спадщини і туризму, керівник проектів БО “Спадщина.УА”, викладач ЛНАМ громадський діяч, співзасновник «Незнаному воякови»

Олексій Чередніченко – художник-іконописець, реставратор. Лідер творчого об’єднання “Образ”, керівник БФ «Друзі ЛНАМ”, заступник голови “Спілки Іконописців України”

Олеся Дацко – завідувачка кафедри менеджменту мистецтва Львівської національної академії мистецтв, д.е.н., доцентка, заступниця голови ГО «Народна дія Львів», заступниця голови ГО «Центр суспільних інновацій», пам’яткоохорониця.

Віктор Проданчук – митець, засновник студії «Арт-Проданчук», громадський діяч, реставратор, колекціонер.

Івона Лобан – засновниця проекту «Під Зорею Пінзеля», організаторка і кураторка мистецьких подій, громадська діячка, кураторка проекту «Тільки політ» від @Арт-Проданчук.

Круглий стіл відбудеться 28 березня о 16:00 у офлайн- та онлайн-форматах. Для участі потрібна реєстрація. Подробиці – на сторінці у соцмережі «Фейсбук».

Джерело: velychlviv.com

Джерело