Екологічна просвіта дітей в рамках Великопосної ініціативи УГКЦ на Львівщині

Екологічна просвіта дітей в рамках Великопосної ініціативи УГКЦ на Львівщині

В часі Великого посту – періоду призадуми для кожної людини, екореферент Буського деканату отець-декан Євген Мигаль провів ряд екологічних зустрічей у Андріївському ЗЗСО І-ІІІст разом із вчителем-методистом Лілією Мигаль.

Отець Євген, спілкуючись з дітьми, наголосив на християнській відповідальності за створений Богом світ у контексті екологічно-енергетичних викликів війни рф проти України. Священник в цікавий спосіб популяризував разом з вчителькою тему енергоефективності, яка впливає на енергозбереження. Окрім цього діти навчилися азів енергоефективності у повсякденному житті, які є запорукою чистого та безпечного довкілля.

Як результат – дітки разом з батьками створили творчий проєкт: «Захисти природу». В рамках проєкту діти малювали плакати, присвячені енергозбереженню, писали есе «Як ми економимо електроенергію», «Як зберігаємо тепло в будинку», розповідали в класі, як зменшити втрати тепла в будинку. Не менш цікавою і захопливою була для діток робота в командах «Світлячки» і «Промінчики», де діти складали правила ощадливого використання природних багатств і описували як вони планують дотримуватись їх у повсякденному житті.

Екологічна просвіта дітей в рамках Великопосної ініціативи УГКЦ на Львівщині

Коли о. Євген запитав, що можна зробити для збереження природи в рідному краї, діти поетапно розповідали і демонстрували свої конкретні наміри: відмовитися від поліетиленових пакетів, одноразових пляшок та посуду, бути енергоефективними у побуті, користуватися екологічним транспортом, економити воду, користуватися аераторами, сортувати відходи та віддавати на переробку, збирати батарейки, збирати макулатуру та віддавати на переробку, запобігати вирубуванню лісів і сприяти їх насадженню, сприяти створенню заповідників і заказників…

Окрім цього діти розповіли екореференту, як вони готувалися і відзначали Всесвітній день Землі, Всесвітній день лісів, Всесвітній день води, читали і пояснювали цитати про збереження довкілля і Богом створеного світу Блаженнішого Святослава, Блаженнішого Любомира та витяги з катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха».

Неабияке зацікавлення викликали пам’ятні подарунки від священика – екологічні закладки, а також можливість протестувати екологічні ігри, розроблені Бюро УГКЦ з питань екології.

В даний час діти збирають макулатуру, щоб взяти участь у конкурсі «Здай макулатуру – збережи дерево – наблизь Перемогу!»

Екологічна просвіта дітей в рамках Великопосної ініціативи УГКЦ на Львівщині

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело