Франція: у Великодню ніч у охрестяться 12 тисяч осіб

Франція: у Великодню ніч у охрестяться 12 тисяч осіб

Цього року у Франції понад 12 тис. дорослих та молоді приймуть Таїнство Хрещення під час літургії Пасхальної Вігілії, повідомив місцевий єпископат на пресконференції в Парижі.

Як і минулого року, дієцезії Франції (загалом 104) повідомляють про різке збільшення кількості катехуменів. З 28 відсотків у 2023 році це збільшення перевищить поріг у 30% у 2024 році. Загалом на Великдень цього року охрестять 7135 дорослих і понад 5000 підлітків (старшокласників, оскільки учні початкових класів для дослідження не беруться).

Катехумени стають все молодшими. 36 відсотків нових католиків – це люди 18-25 років, здебільшого студенти.

Підтверджується тенденція відновлення, яка спостерігалася минулого року в сільській місцевості, де проживає 29% дорослих катехуменів. У 2024 році трьома церковними провінціями з найбільшим зростанням (понад 50%) є Безансон, Діжон і Клермон, усі переважно сільські. Зокрема, цього року найбільший ріст спостерігається в єпархії Святого Клода (департамент Юра), де катехуменів вдвічі більше, ніж минулого року.

Чверть дорослих катехуменів походять із «неконфесійних сімей». Попри те, що переважна більшість дорослих катехуменів все ще походить зі сімей з християнськими традиціями, цей відсоток щороку зменшується, повідомляє французький єпископат.

Під час пресконференції Жан-Ів Лепін, навернений (тобто охрещений минулого року) з дієцезії Версаль, також дав своє свідчення: «Для мене “катехуменальна подорож”, яку я здійснив, була явно результатом зустрічей: священники, які слухали, радісна та динамічна парафіяльна спільнота. Завдяки їм я пізнав Церкву, яка є відкритою, гостинною та неймовірно різноманітною! В суспільстві, яке здається все більш матеріалістичним і просуває певну форму споживацького індивідуалізму, бути християнином і католиком (тобто універсальним, вселенським) означає пережити на досвіді, що добро – а це турбота, увага, і ширше – Любов – цінніше за матеріальні блага, багатство, владу чи славу».

Джерело: velychlviv.com

Джерело