«Почалася нова сторінка в історії людства», — владика Богдан Дзюрах про свято Благовіщення

  • Автор допису:

Сьогодні довершується таїнство Воплочення Слова Божого. Адже за кілька днів зранку на пасхальній Літургії ми читатимемо пролог Євангелія від Йоана: «Слово стало тілом і замешкало між нами». Так розпочав проповідь владика Богдан Дзюрах 25 березня, у день Благовіщення Пресвятої Богородиці, під час Божественної Літургії у катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен.

«Почалася нова сторінка в історії людства», — владика Богдан Дзюрах про свято Благовіщення

Про це повідомила пресслужба Апостольського екзархату в Німеччині та країнах Скандинавії .

Єпископ звернув увагу вірних на те, що Син Божий воплотився не просто, щоби бути між людьми для їхнього комфорту і затишку. Але Бог приходить, щоби спасти людство. «Він приходить, не для того, щоби зробити для людини комфортним земне життя, але щоб дати вічне життя, в якому є повнота. Ісус хоче нас прийняти до життя, якому немає кінця», — наголосив проповідник.

«Сьогодні там, де діяв дух смерті, дух злий, дух гріха, починає діяти дух Божої любові, Божого життя. Але Божий Дух діє не сам, Він запрошує до співдії людину — Пресвяту Богородицю, яка готова допустити діяння Святого Духа до свого серця і життя», — сказав владика Богдан, відзначаючи роль Богородиці в Божому задумі.

Далі апостольський екзарх навів за приклад тлумачення цієї події Отцями Церкви, які описують, як ціле небо тоді дивилося в Назарет, де юна дівчина спілкувалася у своєму серці з Богом. «Все небо дивилося туди і чекало відповіді Марії, бо від цієї відповіді Богові залежало спасіння всього людства. Люди навіть не підозрювали, що Марія зараз зустрічається з Богом, що зараз небо дивиться на ту хатинку. Бог знає, що від відповіді кожного з нас залежить дуже багато: доля наших ближніх, доля нашого народу, доля людства. Марія сказала „так“ не людині, а Богові, і почалася нова сторінка в історії людства», — наголосив проповідник.

А відтак владика Богдан показав, як кожна людина відповідає на заклик Бога у своєму житті та з якими викликами стикається.

«Сьогодні початок спасіння, а довершується воно на Голгофі. Люди, які кажуть Богові „так“, знають, що його потрібно дуже часто повторювати. У подружжі потрібно сотні разів під покрівлею дому казати один одному „так“ і бути вірними один одному. Бо сказати „так“ — це означає взяти на себе відповідальність втілювати його у житті, оскільки інакше це буде лиш пуста декларація, гарний намір, або ж стане обманом для Бога і людей. Коли кажемо „так“, мусимо бути готові до праці, витривалості і навіть до жертви. Тоді сказане „так“ осягне своє сповнення, а людина — мету свого життя. Бо Господь, коли покликав якусь людину до життя, теж сказав „так“ і з ним пов’язав вічність — повноту життя у небі. І відповідаючи своїм „так“ Богові, людина осягне те, що Бог передбачив своїм „так“, яке сказав у день її зачаття», — пояснив архиєрей.

«У світі є багато людей, які говорять Богові „так“ із любові, навіть не словами, а життям. Батьки, які приймають дар життя, говорять „так“ і служать тому життю, не досипаючи ночей, проливаючи сльози і піт, заробляючи для утримання родини. Коли чоловік і дружина дотримуються вірності, говорять „так“ один одному. Наші захисники говорять „так“, коли готові вмерти, щоб ми з вами жили. Медики говорять „так“, стоячи на сторожі нашого здоров’я і життя. Говорять „так“ волонтери, які спішать всюди, де є потреба. Говорить „так“ кожна людина, яка живе згідно з Божою волею та служить іншим у вірності, жертовності й любові. І так осягає свою святість», — сказав апостольський екзарх.

На завершення проповіді владика Богдан розповів про досвід життя із блаженнішим Любомиром, який казав, що на початку свого священничого життя постановив ніколи не казати Богові «ні». «Ця людина зробила для нашої Церкви і нашого народу дуже багато. І його ще за життя вважали найбільшим моральним авторитетом українського народу. І невипадково наш теперішній Глава Блаженніший Святослав започаткував беатифікаційний процес патріарха Любомира Гузара», — сказав єпископ, ділячись спогадами про ревне служіння слуги Божого Любомира.

«Просімо у своєму серці благодаті бути Божими дітьми, які ніколи Богові не кажуть „ні“, але завжди Йому кажуть „так“. А Пречиста Діва Марія нехай нам допоможе відповідати за це слово своїм життям. Амінь!» — звернувся архиєрей до присутніх у храмі.

Департамент інформації УГКЦ

Джерело