Папа Франциск на Літургії у Великий Четвер омив ноги жінкам у в’язниці

Папа Франциск на Літургії у Великий Четвер омив ноги жінкам у в'язниці

Папа Франциск розпочав Пасхальне Тридення Святою Месою Господньої вечері в римській жіночій в’язниці, вмивши ноги дванадцятьом жінкам.

Це жест, який привертає увагу до покликання служіння. Такими словами, підсумовуючи коротеньку проповідь, сказану експромтом, Папа Франциск зробив вступ до зворушливого жесту вмивання ніг дванадцятьом ув’язненим жінкам різних національностей, що відбувають покарання в жіночому крилі римської в’язниці Ребібія.

У Великий Четвер, 28 березня 2024 р., ввечері Святіший Отець прибув до пенітенціарного закладу, щоб саме тут відслужити Святу Месу Господньої вечері, якою розпочинається Пасхальне Тридення і яка характеризується жестом умивання ніг. Богослужіння відбулося на подвір’ї в’язниці, й у ньому взяли участь приблизно 200 осіб, між якими ув’язнені жінки, персонал, капелани та волонтери пенітенціарного душпастирства.

Коментуючи прочитаний євангельський уривок, Папа виокремив два епізоди: вмивання ніг і зраду Юди. «Ісус упокорюється, цим жестом Він дає нам зрозуміти те, що сказав був: “Я не прийшов, щоб мені служили, але щоб служити”», – мовив проповідник. Якщо йдеться про другий епізод, то Святіший Отець назвав його сумним. Юда, за його словами, неспроможний знести любов, «гроші, егоїзм привели його до цього лиходійства».

«Але Ісус усе прощає. Ісус прощає завжди. Лише очікує, щоб ми просили прощення», – наголосив Папа, повторюючи, що Ісус ніколи не втомлюється прощати, це ми втомлюємося просити прощення. «Просімо сьогодні у Господа благодаті не втомлюватися. Завжди, всі ми маємо малі падіння, великі падіння – у кожного своя історія. Але Господь завжди чекає на нас з розпростертими обіймами і ніколи не втомлюється прощати», – сказав Святіший Отець, підсумувавши: «Зараз ми зробимо те саме, що робив Ісус: умивання ніг. Це жест, який привертає увагу до покликання служіння. Просімо Господа, щоб ми зростали, всі разом, у покликанні служіння».

По завершенні богослужіння директорка пенітенціарної установи подякувала Папі від імені мешканок цього місця, а це 360 ув’язнених і одна дитина, за те, що він прибув як «паломник надії», щоб принести звіщення Пасхи. «Ваша присутність тут сьогодні є для кожної з них променем сонця, який зігріває серце і відроджує надію на те, що можна почати все спочатку, навіть якщо починати з чистого аркуша», – мовила вона, представивши також і подарунки, які вручили Святішому Отцеві – кошик з плодами, вирощеними на в’язничному городі, вервицю та літургійні ризи, виготовлені в майстернях. Папа подарував закладові образ Пресвятої Богородиці.

Джерело: Vatican News

Джерело