«Інтегральна екологія і соціальне служіння» – відбувся навчальний модуль для волонтерів

«Інтегральна екологія і соціальне служіння» – відбувся навчальний модуль для волонтерів

Відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії УГКЦ о. Сергій Довба на запрошення керівництва Благодійного Фонду «Карітас-Львів УГКЦ» взяв участь у тематичному модулі Навчально-освітньої волонтерської академії (СОВА) в рамках проєкту «Активізація соціального служіння на парафіяльному рівні», що пройшов у Патріаршому домі у м. Львові у суботу, 30 березня 2024 року.

Організатори провели цей захід з нагоди відзначення щорічної міжнародної акції «Година Землі», що припадає на останню суботу березня, та яка закликає людей вимкнути необов’язкове світло та електричні пристрої на одну годину, щоб привернути увагу суспільства до проблем зміни клімату і збереження довкілля.

Цей навчальний модуль, що розпочався особливою молитвою в каплиці – Молебнем до Бога Творця, зібрав 25 парафіяльних волонтерів із 10 парафій Львівської архієпархії, а також трьох священників УГКЦ.

Тематичний модуль під назвою «Інтегральна екологія і соціальне служіння» складався з трьох блоків:

1) «Інтегральна екологія у щоденному житті християн. Великий Піст – час екологічного навернення»;

2) «Екосоціальне служіння Митрополита Андрея Шептицького як взірця інтегральної екології»;

3) «Екосоціальні ініціативи Бюро з питань екології УГКЦ».

В третьому блоці зокрема було представлено зміст та «кроки», а також наведено конкретні приклади основних тематичних Всеукраїнських ініціатив Екобюро УГКЦ: «Здай макулатуру – збережи дерево – наблизь Перемогу», «Сади Перемоги», «Живе різдвяне дерево», «Зігрій вбогого світлом стрітенської свічки», літні дитячі еко-табори, тощо.

«Інтегральна екологія і соціальне служіння» – відбувся навчальний модуль для волонтерів

На завершення, присутнім наголошено на важливості участі цього вечора у Всесвітній екологічній ініціативі під назвою «Година землі», вимкнувши на годинку у власних оселях електроприлади та лампочки, запаливши, при цьому, воскову свічку, помолитися родиною за Боже створіння-природу та увесь наш дім – планету Земля.

Окрім цього присутні отримали «Екологічний декалог Блаженнішого Святослава» та відповідні закладки до книжок, а деякі зацікавилися і змогли придбати еко-просвітницьку літературу, видану Бюро з питань екології УГКЦ. Директор БФ «Карітас-Львів УГКЦ» о. Андрій Сенейко отримав від архієпархіяльного екореферента тематичні роздаткові матеріали для бібліотеки згаданої харитативної організації.

Такі тематичні тренінги, на переконання організаторів та спікера, допомагають не лише підвищити екологічну свідомість, а й мотивують учасників до конкретних практичних дій, спрямованих на зменшення енерговитрат у повсякденному житті та збереження і покращення чистоти довкілля. Таким чином, вони вписуються у загальний контекст поширення екологічної культури та сприяють формуванню більш відповідального ставлення до Божого створіння.

«Інтегральна екологія і соціальне служіння» – відбувся навчальний модуль для волонтерів

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело