Екологічна проповідь на ІІІ неділю Великого посту за Апостольським читанням

Екологічна проповідь на ІІІ неділю Великого посту за Апостольським читанням

Євр. 311 зач.; 4, 14 – 5, 6.

Слава Ісусу Христу!

У третю неділю Великого посту – Хрестопоклонну – в особливий спосіб вдивляємося в Христовий хрест – дерево, яке стало престолом благодаті й невимовної Божої любові до нас. Справді, ми живемо в непростий час. Війна в Україні спричинила не лише людські страждання, але й серйозні екологічні та енергетичні виклики. Знищення екосистем, забруднення довкілля, дефіцит енергоресурсів через ракетні удари по енергетичній інфраструктурі – усе це ставить перед нами нові питання про те, як мудро використовувати Божі дари.

Уривок з Послання до євреїв, який ми щойно чули, дає нам цінні настанови з цього приводу.

Бог дарував нам природу як дар, яким ми повинні мудро управляти.

Апостол Павло говорить про Ісуса Христа як про «великого Архієрея», який «пройшов небо» (Євр 4,14). Нічого нема таємного перед Божим престолом – усе, що людина чинить або уникає робити, свідчить про неї як про мудрого чи немудрого управителя Божими дарами. Він також «зазнав усього, подібно як ми, крім гріха» (Євр 4,15). Це значить, що Ісус розуміє наші немочі та може співчувати нам. Господь знає наші серця, розуміє, що всього змінити не можемо, але потребує вірності бодай би в малому, як і сам навчає: «Гаразд, слуго добрий і вірний! У малому був ти вірний, поставлю Тебе над великим» (Мт 25,23).

Ці слова нагадують нам, що Бог – це не лише Творець світу, але й Отець, який піклується про нас. Він дарував нам природу як дар, яким ми повинні мудро управляти.

Війна в Україні – це виклик нашому мудрому управлінню Божими дарами.

Війна завдала значної шкоди довкіллю України. Ліси знищені й спалені, поля заміновані, дамби підірвані, критична інфраструктура зазнала суттєвих руйнувань. Наслідки війни трагічні: це справжній екоцид, наслідки якого будуть ліквідовувати й наші нащадки. Завдано непоправної шкоди людині й усьому Божому створінню…

В умовах дефіциту енергоресурсів ми також повинні вчитися економити енергію та використовувати її більш раціонально.

Мудре управління Божими дарами – це невід’ємна складова життя в Христі.

Апостол Павло закликає нас «приступити з довір’ям до престолу благодаті» (Євр 4, 16). Це значить, що ми не самі в цій великій боротьбі зі злом, яке несе тотальну руйнацію, Бог не забув нас, Він підтримуватиме в усіх добрих починаннях, які народжуватимуться у нашому серці. Просімо в Нього допомоги в мудрому управлінні Його дарами.

Ми також повинні пам’ятати, що Ісус Христос – це приклад для наслідування. Він показав нам, як мудро використовувати дари Божі. Ісус оздоровляв зранену природу людини, зціляючи хворих, годуючи голодних та воскрешаючи мертвих.

Як ми можемо мудро управляти Божими дарами в контексті сучасних екологічно-енергетичних викликів?

  • Ми можемо берегти природу: сортуйте сміття, бережіть річки та ліси, економте воду та електроенергію, використовуючи доступні нам засоби, як-от аератори чи розетки з вимикачами.
  • Ми можемо підтримувати екологічні ініціативи. Долучайтесь до екологічних акцій, які відбуваються в нашому регіоні. Ініціюйте заходи з оздровлення природи на місцях, будьте прикладом екологічної свідомості для близьких і сусідів.
  • Не забуваймо молитися за мир в Україні! Війна – це головна причина тяжких страждань нашого народу та складних екологічних проблем.
  • Дорогі брати і сестри!

    Війна в Україні – це виклик не лише для нашого народу, але й для всієї планети. Мудре управління Божими дарами – це наш спільний обов’язок.

    Згуртуймося і разом зробімо все можливе, щоб зберегти наш спільний дім – планету Земля, яку Господь довірив нам для мудрого управління нею.

    Підготував о. Андрій Комар, референт Бюро УГКЦ з питань екології Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

     

    Проповідь підготовлена в рамках Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» 2024 р.

     

    Джерело