ВІТАЛЬНЕ СЛОВО ОТЦЕВІ ДАНИЇЛУ СІКОРІ З НАГОДИ ЙОГО ТВОРЧОГО ВЕЧОРА

ВІТАЛЬНЕ СЛОВО ОТЦЕВІ ДАНИЇЛУ СІКОРІ З НАГОДИ ЙОГО ТВОРЧОГО ВЕЧОРА

Мені випала висока честь вітати о.Даниїла Сікору з визначною подією як для нього самого, так для всього міста й нашої церкви. Творчий вечір цього самобутнього композитора вкотре засвідчує неймовірну талановитість української нації. Отець Даниїл належить до когорти видатних творців духовної музики, церковних і національних творів, серед яких о.Михайло Вербицький, його учень о.Порфирій Бажанський, о.Євген Купчинський та багато інших.

Коли мені запропонували привітати його на сцені, я спочатку внутрішньо не погоджувався, адже це так відповідально! Та коли згадав, як сильно люблять отця шанувальники, то без вагань вирішив зробити це й таким чином приєднатися до їхнього великого кола.

Усім нам відомо, що о.Даниїл упродовж усього свідомого життя має особливе замилування до музики. Мелодії, що зроджуються в його чернечому серці, творять пречудове гармонійне полотно, підносять людину до світу краси; стають немовби молитвою, наближають до Творця, допомагають пережити трагедію сучасної війни. Людина, яка не мріяла про велику сцену й визнання, вибравши натомість тишу, покору й молитву, отримала і те і те, уповні реалізувавши свій талант!

ВІТАЛЬНЕ СЛОВО ОТЦЕВІ ДАНИЇЛУ СІКОРІ З НАГОДИ ЙОГО ТВОРЧОГО ВЕЧОРА

Найбільше його талант розкрився й розквітнув тут, в Івано-Франківську. Завдяки обдаруванню до музики він стрінув багато чудових людей, які прославляють наш мудрий і талановитий народ далеко за межами України. Саме в співпраці з ними талант о.Даниїла набирає довершеності, краси, звучить на всю потужність. Іте, що ми сьогодні слухаємо його твори зі сцени філармонії є знаком високого визнання від митців, залюблених у світ гармонії.

«Талант — це місце, куди людину поцілував Бог», — казав Євген Маланюк, український поет. Мені здається, що о.Даниїл отримав багато поцілунків— небесних дарунків. У нього яскраво виражений талант людяності: він дуже добрий, працьовитий, жертовний; уміє в дитинній простоті серця й відкритості бути перед Богом таким, яким є. Такі люди— знаряддя в руках Божих, яким Отець Небесний достукується до наших сердець, промовляє до свідомості, довершує великі справи. Зокрема й через музику, що лунає в серці о.Даниїла повсякчас і всюди.

Бажаємо, щоб Ви, о.Даниїле, і надалі дивували та захоплювали нас новими творами. Хай Ваша музика й молитва, наче два крила, підносять наші серця до неба і єднають їх з Богом. Сердечно дякуємо Вам за творчість!

Отець Климентій СТАСІВ ЧСВВ
Івано-Франківська обласна філармонії
18 січня 2023 року

Джерело